Sign In

Oбиљежавањe 08. марта - Међународног дана жена

Објављено:

​​​​

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске и ове године обиљежава 8. март - Међународни дан жена. Поводом овог дана директорица Гендер центра посјетиће кориснице програма „Економско и психосоцијално оснаживање жена жртава рата и маргинализованих група у општини Братунац. Програм су реализовале невладине организације „Природа" Братунац и „Маја" Кравица уз подршку УН ЖЕНЕ и Гендер центра Владе Републике Српске.

Овом приликом подсјећамо на тежак положај жена жртава рата и неопходност рјешења њиховог статуса и побољшање социјалних и економских услова у којима живе. Међународни дан жена управо и јесте дан када треба да се подсјећамо на жене које су се бориле за право гласа, право на рад и боље радне услове, право на живот, правду, мир и достојанство за све. Међутим, на овај дан се подсјећа и на тежак положај жена у друштву које су и даље дискриминисане по основу пола  у јавном и приватном животу, велики број њих су жртве насиља по основу пола и насиља у породици, а некима су угрожена или у недовољној мјери омогућена основна економска, социјална, политичка и културна права. Овај дан симболише друштвени напредак и пуно уживање људских права и основних слобода који захтијевају активно учешће, равноправност и развој жена. За све жене свијета, овај дан је прилика да се уједине, повежу и мобилишу за суштинске промјене које ће донијети добробит свима, и зато га треба обиљежавати достојанствено и са уважавањем.

Ове године 8. март - Међународни дан жена се на свјетском нивоу обиљежава под слоганом „Будите Смјеле За Промјене" (#BeBoldForChange)Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.