Sign In

Oбиљежавањe 19. новембра - Међународног дана мушкараца

Објављено:

​​​​

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске честита свим мушкарцима, младићима и дјечацима 19. новембар - Међународни дан мушкараца. Овај дан се обиљежава у циљу промовисања и подстицања проактивне улоге мушкараца, младића и дјечака у достизању родне равноправности. Обиљежавањем  овог дана посебно се истиче значај доприноса мушкараца, младића и дјечака у достизању родне равноправности, која подразумијева стратешко партнерство жена и мушкараца ради обостраног развоја и унапређења квалитета живота за све. Суштинска примјена родне равноправности није могућа без активног укључивања и подршке мушкараца, нарочито оних који креирају јавно мнијење и утичу на доношење одлука. Родна равноправност се не може постићи без стратешког партнерства жена и мушкараца, које постаје један од развојних приоритета друштва у цјелини.

Гендер центар Републике Српске је у току 2015. године спровео Истраживање о положају мушкараца у Републици Српској. Истраживање је спроведено са намјером да се испитају положај, потребе и улоге мушкараца у Републици Српској, како би се дефинисале препоруке, мјере и активности у будућем раду на унапређењу положаја мушкараца и достизању родне равноправности у Републици Српској. Подршку спровођењу истраживања је обезбиједила Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини.

На основу налаза истраживања, током 2016. године израђена је студија „Бити мушкарац у Републици Српској: ка солидарности и родној равноправности", која поред налаза истраживања садржи и препоруке за дјеловање.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.