Sign In

Oбиљежавањe 08. марта - Међународног дана жена

Објављено:

​​

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске честита свим женама 8. март - Међународни дан жена! На овај дан се подсјећамо на жене које су се бориле за право гласа, право на рад и боље радне услове, право на живот, правду, мир и достојанство за све. Међутим, на овај дан се подсјећа и на тежак положај жена у друштву које су и даље дискриминисане по основу пола у јавном и приватном животу. Велики број њих су жртве насиља по основу пола и насиља у породици, а некима су угрожена или у недовољној мјери омогућена основна економска, социјална, политичка и културна права.

Жене су и даље у неповољнијем положају на тржишту радне снаге, теже остварују радна права када је у питању материнство, често су прве на удару отказа у случају економске кризе, те су принуђене да  раде у такозваној сивој економији на лошије плаћеним радним мјестима и да прихватају послове под лошијим условима.

Не смијемо заборавити ни на тежак положај жена на селу, које представљају велику маргинализовану групу становништва у Републици Српској, чије су потребе и проблеми готово „невидљиви". Жене на селу немају исте услове за живот као жене у граду, отежан им је приступ води, електричној енергији, путевима, здравственим услугама, могућностима за школовање.  Много жена на селу није евидентирано на тржишту рада, не воде се као незапослене, те нису укључене у статистичке податке о незапослености, нити обухваћене програмима запошљавања.

Ову су само неки од проблема са којима се сусрећу жене данас у Републици Српској, зато је потребно нагласити да овај дан симболише друштвени напредак и пуно уживање људских права и основних слобода који захтијевају активно учешће, равноправност и развој жена. За све жене свијета, овај дан је прилика да се уједине, повежу и мобилишу за суштинске промјене које ће донијети добробит свима, и зато га треба обиљежавати достојанствено и са уважавањем.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.