Sign In

Одржана конференција „Анализа положаја жена у јавној управи Републике Српске"

Објављено:

​​​​​​​

Гендер центар Владе Републике Српске у сарадњи са Синдикатом управе Републике Српске и Синдикално едукативним центром (СЕЦ), организовао је 07.03.2018. године Конференцију по називом „Анализа положаја жена у јавној управи Републике Српске", у конференцијској сали Административног центра Владе Републике Српске у Бања Луци.

На конференцији су учествовале представнице Актива жена Синдиката управе Републике Српске, представнице Предсједништва, Републичког одбора, Надзорног одбора, Статутарне комисије и представнице Актива младих Синдиката управе Републике Српске, којима су се обратили Лејла Решић, министрица управе и локалне самоуправе Владе Републике Српске, Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске и Мирјана Лукач, директорица Гендер центра Владе Републике Српске.

На овом догађају презентовани су подаци који указују на положај жена у органима управе, јединицама локалних самоуправа и јавним службама Републике Српске, о чему  je говорилa Оливера Ђурић Марковић - предсједница Актива жена Синдиката управе Републике Српске. Директорица Гендер центра Републике Српске Мирјана Лукач  присутним је представила улогу Гендер центра Владе Републике Српске у јачању положаја жена у јавној управи Републике Српске. ​

У синдикату управе Републике Српске жене су заступљене у проценту од 60% и чине већину запослених у јавној управи. Веома је значајно да се препозна потенцијал жена, као и унаприједе њихови капацитети за учешће у доношењу одлука као и равноправна партиципација у свим сферама друштва, закључено је на овој конференцији.

С тим у вези на конференцији је потписан Протокол о сарадњи између Гендер центра Владе Републике Српске и Синдиката управе Републике Српске, са циљем успостављања оквира за будућу сарадњу и унапређење односа у области равноправности полова, те спровођења мјера и активности из ове области.

Овај догађај је организован у оквиру обиљежавања Међународног дана жена - 8. марта, који Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске обиљежава сваке године. На овај дан се подсјећамо на жене које су се бориле за право гласа, право на рад и боље радне услове, право на живот, правду, мир и достојанство за све. Међутим, на овај дан се подсјећа и на тежак положај жена у друштву које су и даље дискриминисане по основу пола у јавном и приватном животу. Велики број њих су жртве насиља по основу пола и насиља у породици, а некима су угрожена или у недовољној мјери омогућена основна економска, социјална, политичка и културна права.

Жене су и даље у неповољнијем положају на тржишту радне снаге, теже остварују радна права када је у питању материнство, често су прве на удару отказа у случају економске кризе, те су принуђене да  раде у такозваној сивој економији на лошије плаћеним радним мјестима и да прихватају послове под лошијим условима.

Не смијемо заборавити ни на тежак положај жена на селу, које представљају велику маргинализовану групу становништва у Републици Српској, чије су потребе и проблеми готово „невидљиви". Жене на селу немају исте услове за живот као жене у граду, отежан им је приступ води, електричној енергији, путевима, здравственим услугама, могућностима за школовање.  Много жена на селу није евидентирано на тржишту рада, не воде се као незапослене, те нису укључене у статистичке податке о незапослености, нити обухваћене програмима запошљавања.

Ову су само неки од проблема са којима се сусрећу жене данас у Републици Српској, зато је потребно нагласити да овај дан симболише друштвени напредак и пуно уживање људских права и основних слобода који захтијевају активно учешће, равноправност и развој жена. За све жене свијета, овај дан је прилика да се уједине, повежу и мобилишу за суштинске промјене које ће донијети добробит свима, и зато га треба обиљежавати достојанствено и са уважавањем.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.