Sign In

Одржана конференција „Примјена Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и у породици у Републици Српској"

Објављено:

​​​​​Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске у оквиру обиљежавања кампања „Живот без насиља" и „Бијела врпца - Мушко Не насиљу над женама", које се сваке године већ традиционално обиљежавају као дио глобалне кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама", је организовао конференцију под називом  „Примјена Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и у породици у Републици Српској" која је одржана у петак 08. децембра 2017. године у Великој сали Административног центра Владе Републике Српске у Бања Луци. 

Конференција је организована уз подршку програма UN Women "Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и насиља у породици у Босни и Херцеговини", који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу и уз подршку Мисије ОЕБС у БиХ.

Циљ конференције је био представљање досадашњег напретка и резултата у процесу усклађивања законодавног оквира, јавних политика и праксе у Републици Српској са  Конвенцијом и то кроз призму њених различитих циљева и начела. Конференцији су присуствовали представници институција, локалних заједница, међународне заједнице и невладиног сектора,  а свим присутним се обратила мр Мирјана Лукач, директорица Гендер центра Републике Српске, министрица Јасмина Давидовић у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, Јоери Мас, шеф политика и планирања Мисије ОЕБС-а у БиХ и Миња Дамјановић, UN WOMEN БиХ.

Присутни су били у прилици да сазнају више о усклађености Кривичног законика Републике Српске са Конвенцијом Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и у породици, значају континуираних едукација за субјекте заштите, психосоцијалном третману за починиоце насиља над женама и у породици, улози сигурне куће у акутним фазама насиља, истраживању о добробити и сигурности жена у 10 земаља чланица ОЕБС-а, као и искуства из региона о мултисекторској сарадњи у Србији у контексту новог Закона о спречавању насиља у породици.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.