Sign In

Одржана обукa за судије и тужиоце у Републици Српској на тему „Мултисекторска сарадња у поступању у случајевима насиља над женама и у породици”

Објављено:

​​

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске у сарадњи са Центром за едукацију судија и тужилаца Републике С​рпске организовао је обуку за судије и тужиоце на тему „Мултисекторска сарадњу у поступању у случајевима насиља над женама и у породици", у периоду 2-3. јули 2018. године у  хотелу "Кардиал" у Теслићу.

Циљ обуке је био идентификовати препреке и добре праксе у сарадњи субјеката заштите на локалном нивоу са органима правосуђа, како би се унаприједио одговор на насиље над женама и у породици на локалном нивоу, те постигао максималан ниво заштите жртава, односно смањила појавност овог облика насиља.

Република Српска је протеклих пар година учинила велики корак у смислу унапређења законодавног оквира у области кривичне и прекршајно правне заштите од насиља над женама и у породици, те је тако доношењем Кривичног законика Републике Српске у 2017. години скоро у потпуности усклађена кривично правна заштита са стандардима које прописује Конвенција Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и у породици. Сада је пред нама свима велики задатак у смислу досљедне примјене ових законских рјешења, што за собом носи бројне изазове, а један од њих је свакако остваривање ефикасног мултисекторског и координисаног дјеловања у случајевима насиља. Бројне су користи од координисане акције свих надлежних институција у заштити жена од насиља.  Неке од предности међусекторске сарадње укључују и једнак степен разумијевања ове проблематике, бржу размјену информација, усаглашавање принципа дјеловања и критеријума за процјену наредних корака у поступању, те бројни други. Стварање веза између свих надлежних служби омогућује ефекте на дужи рок, подјелу и размјену знања и одговорности, али и успјеха, односно неупсјеха.  Циљ свих интервенција које планирају и предузимају надлежни органи  треба да буду заустављање насиља и постизање сигурности жртава.

Сви релевантни европски  и међународни стандарди позивају на нужност холистичког приступа и мултисекторског одговора на родно засновано насиље, те је и ова дводневна обука осмишљена управо из разлога мапирања добрих и лоших страна у међусобној сарадњи у поступању у случајевима насиља над женама и у породици.  Ово је била прилика и да се разговар о изазовима са којима се носиоци правосудних функција сусрећу у спровођењу закона и остваривању сарадње са другим субјектима, а све у циљу постизања ефикасне заштите и одговора на насиље.

Обука је организована у оквиру програма "Повећање приступа квалитетнијим мутисекторским услугама за особе које су преживјеле насиље над женама и у породици на локалном нивоу" којег Гендер центра Владе Републике Српске спроводи уз подршку UN WOMEN мисије у БиХ и Шведске агенције за међународни развој (SIDA).​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.