Sign In

Одржана Регионална конференција о родно одговорним буџетима

Објављено:

​​​​

Директорица Гендер центра Владе Републике Српске, Мирјана Лукач учествовала је на Регионалној конференцији о родно одговорним бужетима, која је одржана у Скопљу, у пероду 22-23.05.2018. године. Конференцију је организовао UN WOMEN у партнерству са Владом Бивше Југословенске Републике Македоније.

Овај догађај на високом нивоу је имао за циљ промоцију најбољих пракси у региону, као и представљање најновијих глобалних трендова за родно одговорно буџетирање.

На дводневној конференцији учествовало је преко 150 учесника, укључујући министре, замјенике министара, амбасадоре, представнике Европске уније и Уједињених нација, као и других високих званичника влада региона, жене парламентарке, представнике цивилног друштва и независне стручњаке, који су се окупили како би разговарали о најбољим праксама и путу ка имплементацији родно одговорног буџетирања.

Директорица Лукач је као панелисткиња на овој конференцији говорила о родно одговорном буџетирању као алату за унапређење положаја жена на селу. Овом приликом је презентовала резултате Гендер центра Владе Републике из ове области, као и препоруке настале на основу Завршне евалуације Акционог плана за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској који се проводио до 2015. године. Најавила је нове програме и мјере које ће Гендер центра предузети у наредном периоду. „Жене на селу су вишеструко оптерећене бројним и тешким пословима из домена економије бриге и тржишне економије, и стога представљају кључни ресурс за одржање и унапређење руралне економије, што мора бити препознато, како на нивоу држава, тако и на регионалном нивоу, а родно одговорно буџетирање представља значајан корак ка стварању праведног и равноправног друштва", истакла је директорица Лукач.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.