Sign In

Почетак кампање 16 дана активизма борбе против насиља над женама

Објављено:

​​​​

Насиље у породици, и насиље над женама уопште, представљају цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности,  најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Без обзира на то да ли се дешава у породици или на радном мјесту, скоро увијек је у питању  блиско и познато окружење. Једна од основних карактеристика савременог друштва је нулта толерантност на сваки облик насиља, па тако и насиља над женама и у породици, те је стога лако закључити да је највећи изазов једног друштва дати одговор на питање: Како дјеловати тамо гдје се сударају ове двије вриједности - приватност и друштвена нетолерантност на насиље. Према подацима посљедњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године па на даље, што представља висок проценат који говори о размјерама и тежини овог друштвеног проблема.  Сфера интимних породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица. 

У цијелом свијету 25. новембар, је дан који од 1999. године Уједињене нације обиљежавају као Међународни дан борбе против насиља над женама. Гендер центар Републике Српске се сваке године прикључује свјетској кампањи 16 дана активизма борбе против насиља над женама, која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права), спроводећи кампање подизања свијести јавности о овом облику насиља у Републици Српској под називом „Живот без насиља" и „Мушко НЕ насиљу над женама".

Ове године Гендер центар Републике Српске ће као централни догађај организовати Конференцију у Административном центру Владе РС под називом „Представљање инструмената за праћење мултисекторске сарадње на локалном нивоу у раду на случајевима насиља над женама и у породици".

На овој конференцији ће бити представљени и резултати програма UN Wомен "Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и насиља у породици у Босни и Херцеговни", који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, а проводи Гендер центар. Програм је развијен на основу претходног рада и искуства Владе Републике Српске у овој области и у потпуности је заснован на начелима и стандардима Конвенције Савјета Европе, те законодавним оквиром и јавним политикама у Републици Српској. Гендер центар је као координационо тијело Републике Српске за провођење, праћење провођења и извјештавање Владе Републике Српске о програмима и мјерама према Конвенцији у протеклом периоду реализовао велики број активности у циљу спречавања насиља над женама. Тако су постигнути сљедећи резултати:  Израђене смјернице за мултисекторску сарадњу према Конвенцији са правним и организацијским оквиром за мултисекторску сарадњу на локалном нивоу; Израђени нови Локални протоколи о сарадњи између пружалаца услуга према Конвенцији; Покренуте иницијативе за усвајање ревидираног Протокола о поступању координационих и стручних тимова за насиље над женама и насиље у породици.; Израђен модул за мултисекторску обуку за пружаоце услуга на локалном нивоу власти у складу с Конвенцијом; Израђени Инструменти за праћење провођења Конвенције у Републици Српкој; Мултисекторски програм обуке стручног усавршавања и научених лекција представљен је на Свјетској конференцији о социјалном раду, образовању и друштвеном развоју која је одржана у Даблину, Ирска 2018. године; Израђен приручник за поступање субјеката заштите у случајевима насиља над женама и насиља у породици, чији је основни циљ да се систем превенције и заштите жртава родно заснованог насиља и насиља у породици усклади са обавезама преузетим потписивањем и ратификовањем Конвенције; Одјел за социјални рад на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци  укључиће модул "Израда свеобухватног модула за мултисекторску обуку за пружаоце услуга на локалном нивоу власти у складу с Конвенцијом" у наставни план и програм предмета "Социјални рад и насиље у породици".

Овом приликом позивамо све институције Републике Српске, организације цивилног друштва, појединце и појединке, да се придруже обиљежавању глобалне кампање против насиља над женама, те да никад не прећуте насиље над женама и дјевојчицама.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.