Sign In

Почетак кампање 16 дана активизма борбе против насиља над женама

Објављено:

​​​​​

Насиље над женама и дјевојчицама представља један од најраширенијих видова кршења људских права, са значајним утицајем на физичко, психичко, сексуално и репродуктивно здравље.  У питању је сложен и вишедимензионалан друштвени проблем, који је и даље дубоко присутан у нашем друштву. Према подацима посљедњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године па на даље, што представља висок проценат који говори о размјерама и тежини овог друштвеног проблема.  Сфера интимних породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица.  

Данас је 25. новембар, дан који од 1999. године Уједињене нације обиљежавају као Међународни дан борбе против насиља над женама. Гендер центар Републике Српске се сваке године прикључује свјетској кампањи 16 дана активизма борбе против насиља над женама, која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права), спроводећи кампање подизања свијести јавности о овом облику насиља у Републици Српској под називом „Живот без насиља" и „Мушко НЕ насиљу над женама".

Овом приликом позивамо све институције Републике Српске, организације цивилног друштва, појединце и појединке, да се придруже обиљежавању глобалне кампање против насиља над женама, те да никад не прећуте насиље над женама и дјевојчицама.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.