Sign In

Одржана Прва међународна конференција женског предузетништва у Републици Српској

Објављено:

​​​​​​​

Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Привредна комора Републике Српске, Подручна привредна комора Бања Лука, Гендер центар Владе Републике Српске и Републичка агенција за развој МСП  су у партнерству 15. децембра 2017. године у Административном центру Владе Републике Српске, организовали "Прву међународну конференцију женског предузетништва у Републици Српској". Конференција је организована  уз подршку ГИЗ ЕУ ProLocal и ЕБРД.

Циљ конференције је био размјена искустава на пољу развоја женског предузетништва и унапређење сарадње предузетница у региону.

Директорица Гендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Републике Српске мр Мирјана Лукач је у оквиру првог панела истакла да Гендер центар Владе Републике Српске у оквиру својих надлежности редовно прати и анализира стање равноправности полова у области малих и средњих предузећа и предузетништва, што представља основу за иницирање нових мјера подршке у овој области. Да је предузетништво жена један од стратешких приоритета Владе Републике Српске, потврђује и чињеница да је оно заступљено у кључним стратешким оквирима у области малих и средњих предузећа и предузетништва, пољопривреде и руралног развоја.

Током посљедњих година кроз сарадњу Гендер центра Владе Републике Српске и надлежних институција усвојене су и проведене посебне мјере и програми подршке предузетништву жена, а све у циљу унапређења ове области. Један од примјера је Акциони план за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској у оквиру којег је значајно подржано предузетништво жена у руралним срединама. Иако је овај план био на снази до 2015. године, рад на побољшању економског положаја жена у руралним срединама се у континуитету наставља кроз нове програме и мјере у сарадњи са надлежним министарствима.

Такође је навела, да иако се много ради у овој области, Република Српска је још увијек патријархална средина у којој је и даље присутан јаз између предузетничке активности жена и мушкараца. Тако су жене у неповољном положају у односу на мушкарце, када је ријеч о покретању или проширењу посла. Још увијек су доминантно присутна стереотипна схватања о улози жене у друштву у којем владају патријархални обрасци, жене имају отежан приступ ресурсима неопходним за предузетништво и недовољну подршку приликом усклађивања професионалног и породичног живота. Како би се успјешно превладале све препреке потребно је и даље развијати нове програме и појачати мјере којима се помаже предузетницама да лакше започну и развију своје послове, те им олакшати доступност и провођење тих мјера, као и побољшати приступ одговарајућим изворима финансирања.

Гендер центар Владе Републике Српске и Привредна комора Републике Српске сваке године у мају мјесецу заједнички организују активности поводом обиљежавања Свјетског дана женског предузетништва. Том приликом разговарамо са предузетницама о изазовима са којима се суочавају у свакодневном пословању и могућностима за превазилажење препрека. Управо данашња конференција представља значајан допринос  на том путу.  Гендер центар Владе Републике Српске ће заједно са партнерима наставити да ради на економском оснаживању жена, те на интегрисању принципа равноправности полова у области предузетништва и њихове практичне примјене. Женско предузетништво је један од значајних фактора за раст и развој сваке земље, те је потребно да сви заједно радимо на развоју овако значајног потенцијала, истакла је директорица Лукач.​

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.