Sign In

Родно одговорна акција за ублажавање посљедица пандемије: ДОДЈЕЛА ГРАНТА ЗА НАБАВКУ КАНТИ ЗА ОЧУВАЊЕ КВАЛИТЕТА СВЈЕЖЕГ СИРОВОГ МЛИЈЕКА

Објављено:


Настављајући праксу одговора на приоритетне потребе жена на селу, у оквиру програма "Формирање гендер тима и иницирање иновативне гендер акције за родно одговорно буџетирање на регионалном нивоу", који у сарадњи са UN Women проводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у партнерству са Гендер центром Републике Српске, уз финансијску подршку Шведске, проведена је родно одговорна акција додјеле гранта од 3.000 КМ за набавку канти за свјеже сирово млијеко за удружење произвођача „Романијски скоруп - кајмак", које је основано с циљем да помогне чланицама удружења да на организован начин успоставе стандардизовану производњу аутохтоног производа Романијски скоруп - кајмак и да наступе на тржишту са аутохтоним производом.

Кориснице су 20 жена из удружења, којима је ова подршка била од изузетне важности. С обзиром на специфичност производње којом се баве чланице, веома  је важно одржавање хигијене млијека и опреме коју користе. Канте које су добиле су израђене од висококвалитетног инокса и допринијеће испуњавању хигијенских услова прописаних Правилником о квалитету свјежег сировог млијека. Производња Романијског скорупа кајмака је стандардизована кроз поступак заштите географске ознаке/имена поријекла на тржишту Босне и Херцеговине и одвија се у просторијама чланица Удружења. Производни простор, опрема и поступак производње код свих чланица Удружења је стандардизован и регистрован кроз поступак овлашћења регистрованих корисника географске ознаке/имена поријекла при БХ Институту за интелектуално власништво, а контрола квалитета, односно одређене лабораторијске анализе се врше редовно према плану контроле у акредитованој лабораторији од стране БАТА. На овај начин се подржава економско оснаживање жена на селу и доприноси видљивости и значају њихових производа, како у регији у којој живе и раде, тако и на ширем подручју.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.