Sign In

Родно одговорна акција за ублажавање посљедица пандемије: ДОДЈЕЛА ПАКЕТА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ПИЛЕЋЕГ МЕСА

Објављено:


Имајући у виду да је у вријеме пандемије један од кључних приоритета сигурност хране, у оквиру програма "Формирање гендер тима и иницирање иновативне гендер акције за родно одговорно буџетирање на регионалном нивоу", који у сарадњи са UN Women проводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у партнерству са Гендер центром Републике Српске, уз финансијску подршку Шведске, проведена је родно одговорна акција додјеле 200 пакета за производњу пилећег меса у општинама сарајевско-романијске регије. Додјелом пакета обухваћене су жене из вишечланих породица, које не раде или су остале без посла због епидемије вируса корона из општина Пале, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Трново, Источна Илиџа, Рудо, Вишеград, Чајниче, Рогатица, Ново Горажде, Соколац и Хан Пијесак. Један пакет садржи 15 једнодневних товних пилића, 90 килограма концентрата за исхрану и потребне витамине. Осим труда око това пилића, жене неће имати других трошкова у обезбјеђењу хране, те се очекује да ће добити 40 до 50 килограма пилећег меса за своју породицу.

Колико је ова помоћ добродошла женама које живе на селу, најбоље говоре ријечи самих корисница: "Хвала Вам пуно за помоћ нашим женама којима ће ово у овој кризној ситуацији добро доћи, као што знате ово су породице које до сада нису имале ниједну врсту помоћи, породице које су невидљиве, јер су радно способне, а током полицијског часа нису имале прилику где да иду у надницу." (Марија Ивановић, Удружење жена "Ева" Рудо). Блаженка Јањушевић из села Соколовићи код Сокоца, мајка петоро дјеце, рекла је да ће јој ова помоћ значити много у обезбјеђивању хране за њену вишечлану породицу. Раде Томовић из Хан Пијеска, који је преузео пакет товних пилића и потребну храну, каже да за његову породицу овај вид помоћи значи много, јер ће без икаквих трошкова уз мало труда добити довољно пилећег меса. Он је захвалио донаторима за помоћ женама на селу.

Осим ове помоћи, наведене локалне заједнице ће наставити са планирањем активности и средстава у локалним буџетима за подршку економском и друштвеном оснаживању жена на селу, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у партнерству са Гендер центром Републике Српске.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.