Sign In

Саопштење за јавност поводом обиљежавања 8. марта - Међународног дана жена

Објављено:

​​​​​

Међународни дан жена - 8. март не представља празник даривања, већ дан када се сви требамо критички осврнути на остварена и неостварена права жена у свим областима живота, а посебно у области породичног насиља, родно заснованог насиља и економске неједнакости.

Овај дан треба да се обиљежава достојанствено и с поштовањем у знак захвалности свим оним женама које су се бориле за право гласа, право на рад, боље радне услове, право на живот, мир и достојанство.

На овај дан сматрамо посебно важним нагласити да су жене и даље онемогућене и дискриминисане, најчешће у областима рада и запошљавања, приступа економским ресурсима, учешћа у јавном и политичком животу. Посебан проблем, који вишеструко утиче на једнака права и једнаке могућности жена и дјевојчица јесте насиље које доживљавају у породицама. Ово је глобални проблем који погађа све жене свијета, превазилази границе држава, култура и друштвених уређења и дешава се свакодневно.

Наведене области, као и различити облици дискриминације жена и дјевојчица, резултат су дубоко укоријењених патријархалних стереотипа и предрасуда о улогама и вриједностима мушкараца и жена у друштву. Из тих разлога важно је знати и промовисати значај обиљежавања 8. марта - Међународног дана жена чије вриједности су праведност, равноправност, развој, благостање и добробит за све. Ово је и интерес свих нас у Републици Српској, и због тога на овај дан истичемо нашу посвећеност поштовању, промовисању и заштити женских људских права, што представља императив економског и социјалног развоја сваког друштва.

Овом приликом посебно подсјећамо на тежак положај жена жртава рата и неопходност рјешења њиховог статуса и побољшање социјалних и економских услова у којима живе.

Ове године 8. март - Међународни дан жена се на свјетском нивоу обиљежава под слоганом „Будите Смјеле За Промјене" (#BeBoldForChange)Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.