Sign In

Саопштење за јавност

Објављено:

​​​​

Поводом прилога који је емитован на БН Телевизији, дана 01.01.2017. године, у информативној емисији „Дневник 2", у прилогу под називом „Јављање са Голе ледине", Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске даје сљедеће саопштење за јавност:

У горе наведеној информативној емисији, предсједница Владе Републике Српске  приказанa je на увредљив, омаловажавајући и понижавајући начин. Суочени смо са беспризорним омаловажавањем жене као људског бића у најбизарнијем сексистичком контексту. Ако се медији на овакав начин односе према жени која је предсједница Владе, шаље се порука свим женама да су мање вриједан и насиљу доступан дио друштва.

Гендер центар Републике Српске осуђује овакво приказивање, односно представљање било којег лица као назаконито поступање, те овом приликом указује на одредбу члана 21. став 2. Закона о равноправности полова у Босни и Херцеговини - пречишћен текст („Службени гласник БиХ", број 32/10), којим је прописано да је „забрањено јавно приказивање и представљање било којег лица на увредљив, омаловажавајући и понижавајући начин, с обзиром на пол".

Поред наведеног, забрана приказивања лица на увредљив, омаловажавајући и понижавајући начин с обзиром на пол, регулисана је и законским и подзаконским актима у области медија и телекомуникација, као што су кодекси и правила Регулаторне агенције Босне и Херцеговине и Кодекс Савјета за штампу Босне и Херцеговине, укључујући и препоруке за медије наведених тијела, а која су надлежна за надзор и праћење кршења законских и других прописа у овим областима.

Приказивањем лица, или групе лица на увредљив, омаловажавајући и понижавајући начин с обзиром на пол, крше се основна људска права и вријеђа људско достојанство, што за посљедицу може имати кривичну и грађанску одговорност.

Због наведеног, позивамо медије да се уздрже од даљег  приказивања и емитовања оваквих и сличних прилога у својим програмским садржајима.

Институције надлежне за надзор над спровођењем прописа из области медија и телекомуникација, позивамо на предузимање мјера и радњи из свог дјелокруга.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.