Sign In

Одржан Дан отворених врата у Центру за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS, поводом обиљежавања "Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2018"

Објављено:

​​​​​​

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске у партнерству са компанијом LANACO, Иновационим центром Бања Лука и Центром за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS је 24.04.2018. године започео обиљежавање "Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2018". Поводом обиљежавања овог дана организован је Дан отворених врата у Центру за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS. Овом догађају присуствовало је преко 70 ученика средњих школа и њихових професора, који су имали прилику да се упазнају са ИТ индустријом кроз забавне садржаје, те да им се покаже како се путем ИТ технологија могу креирати различити занимљиви садржаји. Такође, учесници су прошли  радионицу кодирање кроз игрице, радионицу Lego Mindstorms, те су информисани о свим програмима  и могућностима волонтирања у Центру за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS, које им се нуде како би унаприједили своја знања и вјештине из ИТ области.

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day!, у Републици Српској обиљежава од 2011. године. Поводом овогодишњег обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day!", Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске је у сарадњи са партнерима организовао разне активности и догађаје са циљем повећања интересовања и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена.  Свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа и предрасуда радије одлучују за неке друге професије. У седмици када се обиљежава овај дан у цијелом свијету основне и средње школе организују посјете школске дјеце и омладине ИКТ институцијама, установама, компанијама, факултетима и истраживачким центрима.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.