Sign In

Одржан Дан отворених врата у Иновационом центру Бања Лука, поводом обиљежавања "Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2018"

Објављено:

​​​​​​​​

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске у партнерству са компанијом LANACO, Иновационим центром Бања Лука и Центром за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS је и ове године различитим активностима обиљежио "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2018". Поводом обиљежавања овог дана организован је Дан отворених врата у Иновационом центру Бања Лука. Овом догађају су прису​ствовали ученици основних школа, који су имали прилику да се упазнају са ИТ индустријом кроз забавне садржаје, те да им се покаже како се путем ИТ технологија могу креирати различити занимљиви садржаји. Кроз „ЧАС КОДИРАЊА" - млади су имали прилику да кодирају једноставне облике на екрану, те су у пракси видјели конкретан производ свога рада. Путем VIRTUAL REALLITY" (виртуелна стварност) учесници су имали прилику да искусе свијет виртуелне реалности и да питају све што их занима везано за процес настанка virtual reallity материјала. У склопу E-GAMING-a" (online платформа за играње)  упознали су се са ИТ сектором  кроз e-gaming и са креатором online платфотме за игрице за балканску регију.

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day!, у Републици Српској обиљежава од 2011. године. Поводом овогодишњег обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day!", Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске је у сарадњи са партнерима организовао разне активности и догађаје са циљем повећања интересовања и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена.  Свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа и предрасуда радије одлучују за неке друге професије. У седмици када се обиљежава овај дан у цијелом свијету основне и средње школе организују посјете школске дјеце и омладине ИКТ институцијама, установама, компанијама, факултетима и истраживачким центрима.

Гендер центар Владе Републике Српске заједно са партнерима организује централни догађај Панел дискусију „Прошири своје хоризонте", поводом обиљежавања "Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2018. године" који ће се одржати 27.04.2018. године, петак у периоду од 11-13:00 часова у Технолошком центру LANACO Бања Лука, у циљу подизања свијести и повећања учешћа дјевојака у области информационо-комуникацоних технологија.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.