Sign In

Одржан округли сто под називом „Положај жена Ромкиња у Републици Српској“

Објављено:


Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске је дана 06.03.2020. године, организовао округли сто под називом „Положај жена Ромкиња у Републици  Српској", у Бања Луци у оквиру обиљежавања Међународног дана жена - 8. Марта. На округлом столу су учествовале представнице УГ „Отахарин", УЖ "Ромкиња" и ЖРМ „Успјех" из Бијељине, представници УЖ „Ромска дјевојка - Романи ћеј" из Прњавора, представници министарстава Владе Републике Српске и представници Гендер центра Републике Српске.

На овом догађају размијењена су искустава са представницама удружења и институција, а на иницијативу директорице Гендер центра Републике Српске разговарало се о доношењу акционог плана за унапређење положаја жена Ромкиња као вишеструко маргинализоване групе жена, а све у сврху унапређења њихових права на здравље, образовање, рад и достојанствен положај у друштву.

На округлом столу посебно су идентификовани проблеми као што су малољетнички бракови, приступ образовању, насиље над женама и у породици, запошљавање жена Ромкиња, здравље, просијачење, као и недостатак инфраструктуре у насељима у којим живе.

Ово су само неки од проблема са којима се сусрећу жене Ромкиње у Републици Српској, зато је потребно нагласити да овај дан симболише друштвени напредак и пуно уживање људских права и основних слобода који захтијевају активно учешће, равноправност и развој свих жена, а посебно вишеструко маргинализованих категорија.

Овогодишња УН кампања, у оквиру обиљежавања Међународног дана жена - 8. Марта, истиче важност улоге сваког појединца/инке у достизању равноправности, те обиљежавање Међународног дана жена је у интересу свих нас и због тога реафирмишемо на овај дан нашу посвећеност поштовања, промовисања и заштите женских људских права и равноправности полова, што представља императив економског и социјалног развоја сваког друштва.

На овај дан се подсјећамо на жене које су се бориле за право гласа, право на рад и боље радне услове, право на живот, правду, мир и достојанство за све. Међутим, на овај дан се подсјећа и на тежак положај жена у друштву које су и даље дискриминисане по основу пола у јавном и приватном животу. Велики број њих су жртве насиља по основу пола и насиља у породици, а некима су угрожена или у недовољној мјери омогућена основна економска, социјална, политичка и културна права. 

Округли сто је финансијски подржан из средстава ФИГАП II програма.

Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ (ФИГАП II програм 2018-2020), резултат је сарадње Агенције за равноправност сполова БиХ - Министарства за људска права и избјеглице БИХ, Гендер Центра Федерације БиХ и Гендер центра Републике Српске, а његов је циљ да осигура одрживу проведбу Гендер акционог плана Босне и Херцеговине. Програм подржава Kраљевина Шведске, коју представља Амбасада Kраљевине Шведске у Босни и Херцеговини, путем развојне агенције СИДА."Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.