Sign In

Саопштење за јавност

Објављено:

​​​​Поводом случаја објављеног у медијима у ком је адвокат Јован С. Чизмовић, почасни предсједник Адвокатске коморе Републике Српске, на увиђају, одржаном дана уторак 01.10.2019. године, ошамарио адвокатицу Мелиху Филиповић, Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске даје сљедеће саопштење за јавност:

Гендер центар подсјећа да је Законом о равноправности полова у БиХ - пречишћен текст („Службени гласник БиХ" број 32/10), забрањено насиље по основу пола, а истим се сматра свако дјеловање којим се наноси или може бити нанесена, између осталог,  физичка и психичка штета или патња, као и пријетња таквим дјеловањем које спутава лице или групу лица да ужива у својим људским правима и слободама у јавној и приватној сфери друштва. Запријећена санкција за извршено насиље по основу пола, према овом закону је казна затвора у трајању од шест мјесеци до пет година.

Имајући у виду одредбе закона, али и чињеницу да је до овог немилог догађаја дошло у току службеног поступка, као и да је именовани као заступник странке у поступку нанио физичку, али и психичку штету заступници друге странке, Гендер центар сматра да је овакво понашање неприхватљиво. У том смислу Гендер центар осуђује све облике насиља по основу пола и позива сва правна, физичка лица и одговорна лица у правним лицима да се суздрже од свих облика насиља по основу пола.

Подсјећамо да је обавеза свих државних органа, организација и институција да спроведу ефикасне мјере заштите од насиља по основу пола и заштите достојанства свих учесника у поступку. С обзиром да је заштита људских права и слобода, као и достојанства свих грађана/нки приоритет у свим поступцима пред државним органима, организацијама и институцијама исти су у обавези да спроведу мјере заштите свих учесника поступка те да реагују на одговарајући начин кад се немили догађаји десе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.