Sign In

Одржана 136. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 136. сједници, у Бањалуци, Приједлог Закона о измјени и допунама Закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

Разлози за доношење закона произилазе из потребе усаглашавања предметног закона са Кривичним закоником Републике Српске и Законом о јавним тужилаштвима Републике Српске.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама. Овим законом уређују се рокови измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама и правне посљедице закашњења њиховог испуњења ради побољшања ликвидности код привредних субјеката у Републици Српској. Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби побољшања ликвидности економског система Републике Српске, те убрзањa протока новчаних средстава, што смањује потребну количину новца у оптицају.

Влада Републике Српске разматрала је усмену информацију министра пољопривреде, шумарства и водопривреде о посљедицама суше у аграрном сектору.

Влада је задужила ресорно министарство да прати стање и да за наредну седмицу припреми нову процјену негативних ефеката суше, као и да предложи могуће мјере.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији мјере популационе политике "Фонд треће и четврто дијете" за 2016. годину.

У 2016. години, у Републици Српској, рођено је 1305 тређерођене дјеце и 241 четврторођено дијете. Број трећерођене дјеце у 2016. години повећан је за три одсто, у односу на претходну годину. За три одсто повећан је и број четврторођене дјеце у 2016. години, у односу на 2015. годину.

Пројекат "Фонд треће и четврто дијете" реализује Министарство породице, омладине и спорта у сарадњи с Јавним фондом за дјечију заштиту Републике Српске почев од 2006. године. Овим пројектом као једном од мјера пронаталитетне популационе политике, исплаћује се једнократна новчана накнада свим мајкама које у текућој години роде треће односно четврто дијете. На остваривање ове накнаде нема утицаја материјални статус породице, тако да је ово једна типична пронаталитена материјална мјера и која је као таква наишла на прихватање у друштву. Министарство породице, омладине и спорта је за ове намјене у периоду 2006-2016 година издвојило 8.265.174,50 КМ.

У 2016. години једнократна наканда за свако трећерођено дијете износила је 600,00 КМ, односно 450,00 КМ за свако четврторођено дијете.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о почетку рада Окружног центра Судске полиције у Приједору. Овом одлуком се утврђује да су испуњене материјалне и друге претпоставке да Окружни центар Судске полиције у Приједору може да почне са радом од 10.08.2017. године.

Влада Републике Српске донијела је Закључак којим је задужила Управу Јавног предузећа шумарства „Шуме Републике Српске" а.д. Соколац, да Влади Републике Српске до 07.08.2017. године, достави извјештај о реализацији уговорених количина шумских дрвних сортимената у 2017. години, као и о пројекцијама реализације уговорених количина шумских дрвних сортимената до краја текуће године.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.