Sign In

Забиљежен раст и развој у области малих и средњих предузећа

Објављено:

Влада Републике Српске је данас, на 149. редовној сједници, одржаној у Бањој Луци,  разматрала и усвојила Годишњи извјештај за област малих и средњих предузећа за 2016. годину.

Представљајући извјештај, министар индустрије енергетике и рударства Петар Ђокић истакао је, на конференцији за новинаре, да је на основу показатеља установљен раст и развој у сектору малих и средњих предузећа.

„Према подацима АПИФ-а, у 2016. години у Републици Српској  имамо 39.400 привредних субјеката од чега 17.177 МСП-правних лица, 70 великих предузећа и 22.153 предузетника“, рекао је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, у односу на 2015. годину, у сектору малих и средњих предузећа укупан број привредних субјеката је повећан за 2%, број МСП - правних лица повећан је за 2,02%, док је број предузетника практично остао исти (раст 0,7%).

„То јасно говори да су нетачне информације да се смањује број предузтника у Републици Српској“, изјавио је министар Ђокић, истакавши да у укупној структури привредних друштава у Српској, мала и средња предузећа заузимају чак 99.9%.

Он је навео да је  у сектору у МСП запослено 179.454 лица.

„Сва привредна друшта која послују у Републици Српској су користила разне врсте подршке и подстицаја за мала и средња предузећа који се обезбјеђују из Буџета Републике Српске. У претходном периоду, више од 11 милиона КМ је усмјерено за подршку запошљавања у овој области“, појаснио је министар Ђокић.

Он је нагласио да је Инвестиционо – развојна банка Републике Српске континуирано пратила и подржавала развој ових предузећа, те да је до сада кориштено 34.998.700,00 КМ из средства ИРБ-а као вид подршке.

„Сва активност у 2016. години је вођена на основу докумената које је усвајала Влада Републике Српске, од различитих стратегија, које иду у правцу квалитетног образовања, подршке развоју малих и средњих предузећа на цијелом простору Републике Српске, те подршке разним видовима едукација и обуке у овој области“, изјавио је министар.

Министар Ђокић је истакао да је управо добро пословање ових предузећа имало утицаја на остварење бруто домаћег производа (БДП) Републике Српске који је у прошлој години имао раст од 3,5%.

Министар Ђокић је најавио одржавање пословног форума на Јахорини, гдје ће бити представљена достигнућа и развојне могућности у области малих и средњих предузећа, како Републике Српске тако и Републике Србије.

Министар Ђокић је рекао да кроз мјере Економске политике треба обратити пажњу на сектор малих и средњих предузећа, те да се треба тежити повећању регистрованих у овој области, уз адекватну подршку.

,,Влада Републике Српске ће низом мјера и у 2018. години помоћи, подржавати и подстицати на развој област малих и средњих предузећа у Републици Српској“, поручио је министар Ђокић.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о Писму намјере „МОРАМ Ватромети“ д.о.о. Пелагићево за изградњу фабрике за производњу ватромета у општини Пелагићево.

Представљајући ову информацију, министар Ђокић је рекао да је ова компанија, која је  у власништву израелских држављана, опредијељена да изгради фабрику на простору Републике Српске.

,,Укупна вриједност инвестиције, у почетној фази, била би око 4 милиона евра. Општина Пелагићево је донијела одлуку и ставила на располагање 20 хектара земљишта, које ће им додијелити без накнаде, а неопходно је још 20 хектара земљишта које би било обезбијеђено набавком или куповином земљиста од приватних власника у том подручју“, навео је министар Ђокић.

Он је истакао значај нових инвестиција и нагласио да ће Влада Републие Српске помоћи реализацију овог пројекта, кроз подршку обезбјеђењу инфраструктуре на том подручју.

,,Ово ће бити значајан импулс и подршка развоју општине Пелагићево“, закључио је министар Ђокић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.