Sign In

Влада Републике Српске усвојила Информацију о кретењу цијена нафтних деривата у Републици Српској

Објављено:

Влада Републике Српске усвојила је данас, на 181. сједници, Информацију о кретењу цијена нафтних деривата у Републици Српској.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је након сједнице да је са дистрибутерима нафте постигнут договор да снизе цијене горива за пет пфенинга, те да ће гориво у Републици Српској коштати од 2,11 до 2,29 КМ, у зависности од регије.

Према његовим ријечима, поједини диструбутери су још јуче снизили цијене, док се од данас очекује да цијена горива буде снижена и на осталим пумпама у Републици Српској.

Министар Глухаковић је рекао да је цијена горива у Републици Српској нижа у односу на цијене у Федерацији БиХ и земљама у окружењу.

Он је навео да би куповина горива од стране дистрибутера, у Рафинерији у Броду, допринијела нижој цијени горива на пумпама, те да је проблем увоз горива из иностранства. Рекао је да је циљ да Рафинерија у Броду ради у свом пуном капацитету.

„Позивамо све који увозе нафту да се преоријентишу на нашу једину рафинерију у Броду, која испуњава све стандарде. Она ради са 900 хиљада литара капацитета. Нека ради пуним капацитетом од 2,5 милиона литара годишње и гориво ће сигурно бити јефтиније“, рекао је министар Глухаковић.

Он је навео да су Закон о трговини, Закон о регулисању цијена и уредба која се односи на ограничавање маржи у промету робе и услуга документи на основу којих Влада може да донесе мјере за ограничење цијена, али само у случају значајних поремећаја на тржишту попут: елементарних непогода, несташице добара, монополског формирања цијена, злоупотребе доминантног положаја или неке друге ванредне околности.

„Када говоримо о цијенама горива од 2011. до 2018. године, онда је видљиво да је гориво најскупље било крајем 2012. када је литар коштао 2,62 КМ. Како је падала цијена барела нафте на свјетском тржишту, тако су и цијене горива смањиване. Сада је цијена барела 74 долара, а цијена горива 2,01 КМ", рекао је министар Глухаковић.

Према ријечима министра Глухаковића, на данашњој сједници је закључено да нема монопола и договорних цијена на тржишту нафтних деривата.

Закључено је и да ће Министарство трговине и туризма, заједно са дистрибутерима нафтних деривата, сваких 15 дана пратити кретање цијена на свјетској берзи сирове нафте и произвођачких цијена у рафинерији у Броду, те извјештавати Владу о томе.

Министар Глухаковић је најавио да ће иницирати заједнички састанак са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем и министром трговине ФБиХ Златаном Вујановићем да би разговарали о рјешењу питања која се односе на цијену горива.

Он је навео да је разговарао данас са дистрибутерима, али и превозницима да би се сагледало са каквим се проблемима суочавају.

Министар Глухаковић рекао је да превозници заустављају саобраћај само на четири мјеста у Републици Српској: Бањалуци, Мркоњић Граду, Приједору и Градишци. Он је констатовао да, нажалост, то ради неко ко је добио превозна средства од Владе и Робних резерви, те да није коректно да има овакав однос и не гледа интерес друштва и грађана.

Подсјећамо да је Влада одлуком из 2011. године посредством Робних резерви уступила 18 возила Удружењу превозника, како би им се помогло у раду. Важно је напоменути да се приликом куповине горива превозницима обрачунава мањи рабат, тако да они купују гориво по цијени која је 10 одсто нижа од цијене коју плаћају други грађани.

Влада Републике Српске данас је усвојила Информацију о опструкцији процеса акредитације високошколских установа у Републици Српској.

Биљана Војводић, в.д. директора Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске изјавила је да дужи временски период траје покушај опструкције акредитације у Републици Српској од стране Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ.

Према њеним ријечима, ова агенција условљава наставак процеса акредитрације доношењем Одлуке о нормама којима се утврђују минимални стандарди у подручју високог образовања.

Она је нагласила да је спорно то што се овом одлуком покушава надлежност у области акредитације пренијети на ниво БиХ.

„Влада Републике Српске још 2016. године разматрала је информацију у вези са овом спорном одлуком и том приликом закључком је задужила чланове Управног одбора из Агенције на државном нивоу из реда српског народа да не подрже усвајање докумената којима се надлежност у области образовања преноси на ниво БиХ“, подсјетила је Војводић.

Она је посебно истакла да Одлука којима се утврђују минимални стандарди у подручју високог образовања постоји, да је донесена 2011. године и није стављена ван снаге.

„Проблем је у томе што руководство Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ неће да примјењује овај документ и да обезбједи несметано одвијање процеса акредитације, посебно за високошколске установе из Републике Српске“, навела је в.д. директора Војводић.

Она тврди да ова агенција не извршава своје обавезе које су прописане оквирним Законом о високом образовању, те на тај начин дискриминише високошколске установе и студенте на високошколским установама у Републици Српској. Војводић је подсјетила да су покушавали у разговорима са представницима Агенције да дођу до рјешења и обезбиједе несметан процес акредитације, имајући у виду да ове године за пет високошколских у Српској истиче рок важења акредитације.

„Ове високошколске установе су предале захтјеве за акредитацију, а ми смо дужни да им обезбиједимо несметано одвијање тог процеса. С обзиром да Агенција покушава да опструише овај поступак, ми смо у разговору са заинтересованим странама нашли рјешења и обезбиједили да се процес несметано одвија“, рекла је Војводић.

Она је изјавила да су у том смислу усагласили ставове високошколских установа из Републике Српске, те да је усвојен нови правилник о акредитацији.

Овим правилником предвиђене су одредбе на који начин поступати у случају да агенција на државном нивоу не извршава своје обавезе у погледу именовања комисије стручњака.

Она је нагласила да су та рјешења у складу са Законом о високом образовању Републике Српске.

„Други проблем који имамо са Агенцијом, а који се односи на упис акредитованих високошколских установа у државни регистар, превазићићемо на начин да започнемо вођење сопственог регистра акредитованих високошколских установа“, рекла је Војводић и истакла да у том смислу имају пуну подршку Владе Републике Српске.

Закључила је да је дугорочно рјешење за све наведене проблеме да Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске постане пуноправна чланица Европске асоцијације за осигурање квалитета у високом образовању (ENQA) и Европског Регистра агенција за осигурање квалитета у високом образовању (EQAR).Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.