Sign In

Влада Републике Српске утврдила Приједлог закона о измјенама Закона о банкама и Нацрт закона о трговини и усвојила план инвестирања у школе у износу од 1.800.000 КМ

Објављено:

​​

Влада Републике Српске одржала је данас у Бањалуци, 22. редовну сједницу, на којој је утврђен Приједлог закона о измјени Закона о банкама и Нацрт закона о трговини, а усвојен је и план улагања у школе у износу од 1.800.000 КМ.

Након сједнице Владе, министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је на захтјев Удружења банака Републике Српске, утврђен Приједлог закона о измјени Закона о банкама Републике Српске, по хитном поступку. 

Министар Видовић је навела да се захтјев односио на то да је изложеност банака према једном или више повезаних лица била ригорозна и износила је 5% од признатог капитала, тако да је то ограничење спречавало банке да буду више изложене и пласирају веће нивое кредита.

,,Ограничење које је било 5 одсто повећали смо на 15 одсто, односно сваки кредитни портфолио може да буде 15 одсто необезбијеђен колатералом. Наравно, банке ће одређивати ко је клијент којем могу дати такав кредит. Сматрамо да овим банка неће бити угрожена“, истакла је министарка Видовић.

Она је додала  да ће овом измјеном банкама бити олакшан посао, те изразила наду да ће више средстава бити пласирано у привреду и друге области.

Министар финансија је нагласила да је Влада Републике Српске донијела Одлуку о прихватању донације Владе Србије у укупном износу 9.300.000 евра (18.189.219 КМ) ради реализације започетих пројеката сарадње у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије.

„На основу ове одлуке, свакој општини или граду у Републици Српској ће на основу кандидованих пројеката бити расподјељена средства од 50.000 евра до 500.000 евра, у зависности од комплексности пројеката који су кандидовани“, навела је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Она је најавила да ће у наредном периоду Министарство финансија склопити уговоре са општинама и градовима како би јединице локалне самоуправе што прије могле започети провођење процедура јавне набавке и реализације пројеката.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић рекла је да је на данашњој сједници Владе усвојено инвестирање у 46 школа на подручју Републике Српске.

„Први пут у буџету Министарства просвјете и културе Републике Српске ове године су издвојена средства за инвестиције у школе и за инвестирање у 46 школа биће издвојено 1.800.000 КМ“, истакла је министар Тривић.

Она је објаснила да се почетком године захтијевало од школа да доставе приоритетне захтјеве по питању инвестиција, који су се односили на санацију кровова, гријања, мокрих чворова и друге пројекте којима се стварају квалитетни услови за ђаке.

„Посебан акценат је био на подручне школе. Менаџмент централних школа може и на друге начине да обезбиједи додатна средства за улагање, па смо на овај начин хтјели да изједначимо школе и да подручним школама обезбиједимо услове достојне сваког ученика  у Републици Српској“, нагласила је министар просвјете и културе.

Министар Тривић рекла је да ће дио инвестиција бити обезбијеђен и кроз програм Владе Србије, као и из извора предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић. 

„Укупно инвестирање кроз те три линије износиће око 9.500.000 КМ“, рекла је министар Тривић.

Она је напоменула да се такође ради и на опремању учионица и да је већ започет пројекат дигиталних учионица. 

„Ове године смо већ завршили са имплементацијом програма Едуис у 87 основних школа, што ће се наставити и у преосталој 91 основној и 87 средњих школа у Републици Српској“, истакла је министар просвјете и додала да се паралелно прате потребе савременог извођења наставе, као и да се ради на реформи наставних планова и програма, ревизији занимања и увођењу нових метода у извођење наставе.

Министар просвјете и културе Републике Српске рекла је да је почетком седмице завршен јавни позив за формирање реформских тимова за ревизију и креирање нових наставних планова за развој образовања.

„Очекујем да ћемо врло брзо формирати тимове у које ће бити укључена сва стручна јавност, а да ће Министарство укључити све субјекте како бисмо сви заједнички креирали и искорачили у развоју образовања у Републици Српској“, истакла је министар Тривић.

Влада Републике Српске данас је, такође, утврдила Нацрт закона о трговини којим ће се додатно уредити поступања и обавезе трговаца, услови за обављање трговинских услуга, као и други елементи трговинске дјелатности у Републици Српској.
 
Министар трговине и туризма Драгица Ковач навела је да је новим законом предвиђено стварање нормативног оквира и давање доприноса на стварању домаћих брендираних производа. 

„Прописује се могућност обезбјеђења средстава у буџету, као и финансирање промотивних активности за стварање и развој бренда“, истакла је министар Ковач. 

Она је објаснила да ће право на додјелу средстава имати субјекти који су регистровани у Републици Српској за обављање дјелатности производње и трговине, а да ће уредбом бити прописани услови и критеријуми, с циљем унапређења и развоја трговине.
 
„Детаљно је уређена продаја на Интернету, као и остали облици продаје на даљину, с обзиром на њихово све веће учешће у укупном малопродајном промету. Развојем продаје на Интернету јављају се и одређене девијације усљед непрецизних законских рјешења, па је било неопходно предвидјети адекватне механизме којима ће се ово понашање санкционисати“, навела је министар трговине и туризма.
 
Она је нагласила да је уврштеним новинама прописано да Министарство од трговаца прикупља податке о трговини и трговинској мрежи, цијенама, промјени цијена роба и услуга, залихама и маржи ради праћења ефеката мјера економске политике у области тржишта и трговине.
 
Министар Ковач је истакла да је до сада била забрањена продаја алкохола лицима млађим од 18 година, а да се од сада уводи и забрана продаје дувана и дуванских производа малољетним лицима.
 
„Међу значајним новинама уврштена је и обавеза да физичка лица полажу стручни испит ради обављања шпедитерских послова“, рекла је министар Ковач и навела да ће Министарство издавати увјерења и водити евиденцију физичких лица која су положила испит за обављање шпедитерских послова.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.