Sign In

Одржана 84. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 84. сједници, у Бањалуци, Приједлог закона о споразумном вансудском финансијском реструктурирању.

Овим законом уређују се услови за покретање и поступак споразумног вансудског финансијског реструктурирања привредних друштава и  предузетника у Републици Српској.

Споразумно финансијско реструктурирање је добровољни вансудски модел реструктурирања корпоративних дугова кроз редефинисање дужничко‐повјерилачких односа између привредног друштва или предузетника у финансијским тешкоћама и његових повјерилаца,  првенствено банака, али и других повјерилаца као што су значајнији добављачи, базиран на најбољим међународним искуствима и осмишљен да омогући спровођење преговора уз подршку Привредне коморе. Опција споразумног вансудског (ванстечајног) финансијског реструктурирања привредног друштва долази као прва опција у низу мјера које је могуће, односно потребно спровести према привредном друштву у финансијским неприликама ради његовог оздрављења или ради рјешавања питања проблематичних кредита. У том смислу, поступак се покреће када пријети пословни неуспјех у раној фази, односно када се појаве прве тешкоће у  пословању, а када је могућ опоравак и финансијска консолидација дужника.

 

Влада Републике Српске донијела је данас, на приједлог Управнoг одбора Компензационог фонда Републике Српске, Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима.

Уредбом се врше измјене и допуне основног текста Уредбе о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима на начин да се смањује услов по питању потребног броја ноћења за кориштење туристичког ваучера. Наиме, предложеном измјеном грађанин Републике Српске може користити један туристички ваучер вриједности до 100 КМ под условом да оствари најмање два ноћења заредом у једном угостититељском објекту за смјештај, за разлику од досадашњег рјешења које је подразумјевало услов од најмање три ноћења заредом. Такође, за остваривање права у корист два корисника ваучера смањен је услов по питању броја ноћења у угоститељском објекту за смјештај са четири на три.

Такође, предложеном уредбом усаглашава се садржај туристичког ваучера са подацима који се генеришу у електрoнској апликацији "eVaucer".

Процјена је да ће се предложеном измјеном повећати број корисника туристичких ваучера. Од 15.06.2020. године закључно са 15.08. текуће године укупно је издато око 8.500 туристичких ваучера.

 

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о прихватању донаторских средства Владе Републике Србије, у износу од 1.950.000,00 ЕУР (3.813.868,50 КМ), одобрених Републици Српској као једнократна помоћ ради реализације пројеката сарадње у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије.

Дозначена донаторска средства користиће се за реализацију пројеката: „Реконструкција објеката у Студентском центру Никола Тесла Бања Лука", „Реконструкција Основне школе у општини Мркоњић Град", „Реконструкција Дома здравља Мркоњић Град", „Набавка санитетског возила за Дом здравља Шипово", „Реконструкција дјечијег вртића у општини Рибник", „Изградња и опремање дјечијег вртића у општини Језеро" и „Изградња епархијског центра Епархије бихаћко-петровачке".

 

Влада Републике Српске усвојила је Годишњи извјештај о пословању и годишњи обрачун ЈУ Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић" Бања Лука за 2019. годину, као и Годишњи програм радa и финансијски план ЈУ Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић" Бања Лука за 2020. годину.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.