Sign In

Одржана 88. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 88. сједници, у Бањалуци, Приједлог Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Аеродрома у Требињу, по хитном поступку.

Изградња аеродрома у Требињу представља инфраструктурни објекат од интереса не само за грађане Требиња, већ и за цијелу Републику Српску. Повезивање овог дијела Републике Српске, авио-саобраћајем са аеродромима у Србији, као и европским дестинацијама, имаће позитиван ефекат на цјелокупни привредни, културни, економски и туристички развој, те повезаност овог дијела Републике Српске са свим значајним центрима у окружењу, а чиме се скраћује вријеме путовања и омогућава ефикасније и економичније пословање привредних субјеката Требиња и Херцеговине.

Да би се успјели створити предуслови за благовремену изградњу аеродрома и реализацију једног овако сложеног поступка, а да притом не би дошло до помјерања рокова за реализацију пројекта, неопходно је да се донесе овај закон по хитном поступку, јер користи које ће се добити изградњом аеродрома биће на добробит и у општем интересу цјелокупне привреде Републике Српске.


Влада Републике Српске донијела је Одлуку о изради Зонинг плана подручја посебне намјене „Аеродром Требиње“, по хитном поступку.

Зонинг план доноси се за плански период од десет година и њиме се обухвата подручје на територији града Требиње површине око 1.234 ha, које захвата шире подручје насеља Хум, Талежа и Церовац.

Доношење ове одлуке по хитном поступку је потребно како би на вријеме били створени предуслови за благовремену реализацију једног овако сложеног пројекта изградње аеродрома, односно како би се што прије израдио и усвојио плански документ те тиме спријечило помјерања постављених рокова за реализацију.


Влада Републике Српске усвојила је Акциони план Стратегије развоја социјалног становања Републике Српске за период 2020-2025. године.

Стратегија развоја социјалног становања Републике Српске за период 2020-2030. године, коју је усвојила Влада Републике Српске на 82. сједници, одржаној 30.07.2020. године, између осталог, има за циљ да се уз подршку јавног сектора, обезбиједи кров над главом за грађане који из различитих, а првенствено економских, социјалних и здравствених разлога, нису у могућности да самостално ријеше стамбено питање на тржишту.

На основу Стратегије, Влада Републике Српске данас је усвојила Акциони план на период од пет година, којим се оперативно разрађују мјере за остваривање циљева дефинисаних у Стратегији.

Стратешки циљеви који произилазе из Акционог плана Стратегије развоја социјалног становања Републике Српске за период 2020-2025. године су: унапријеђени институционални и законодавни основ социјалног становања у Републици Српској, повећан фонд стамбених јединица социјалног становања и унапређење постојећег фонда стамбених јединица социјалног становања, успостављена контрола управљања и одржавања фонда стамбених јединица социјалног становања и обезбијеђена социјална сигурност и побољшани животни услови породичним домаћинствима кроз доступност стамбених јединица социјалног становања.


Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобравању средстава, у износу од 946.816,00 КМ, за финансирање пројеката из донаторских средстава Владе Републике Србије.

Наведена средства биће искориштена за финансирање пројекатa: „Завршетак изградње канализационе мреже у општини Вукосавље“ (носилац пројекта је општина Вукосавље) и  

„Завршетак проширења водоводне мреже у МЗ Д. Петровићи-Осредак, Г. Бушевић и С. Бушевић“ (носилац пројекта је општина Крупа на Уни).Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.