Sign In

Дани Републике Српске у Санкт Петербургу

Објављено:

У склопу манифестације „Дани Републике Српске у Санкт Петрбургу", данас је одржан трећи састанак радних група Републике Српске и Санкт Петербурга за реализацију приоритетних праваца сарадње из Мапе пута.

Делегацију Републике Српске предводио је министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, а делегацију Санкт Петербурга вицегубернатор Сергеј Николајевич Мовчан.

Како је истакнуто на састанку, до сада је реализовано више од 70% активности из Мапе пута, а састанак је био прилика да се сумира урађено и предложе нове активности.

Министар Клокић је истакао да је креирањем Мапе пута за реализацију приоритетних праваца сарадње између Републике Српске и Санкт Петербурга, дата нова енергија и замах сарадњи на пољу економије, културе, туризма, здравства, омладине и спорта.

„Са задовољством могу да констатујем да смо велики број активности реализовали, а да је остао мали број њих које су нереализоване", рекао је министар Клокић.

Министар Клокић је похвалио сарадњу са администрацијом Санкт Петербурга и истакао да велику улогу у интензивирању сарадње имају предсједник Руске Федерације Владимир Путин и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Он је истакао да између два братска народа постоји дубока историјска, културна и вјерска повезаност.

Министар Клокић је нагласио да је значај сарадњи између Републике Српске и Санкт Петербурга дала и недавна посјета предсједнице Савјета Федерације Федералне скупштине Руске федерације  Валентине Матвијенко Републици Српској. Он је подсјетио да су Валентина Матвијенко, као некадашњи губернатор Санкт Петербурга и тадашњи предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик, 2007. године потписали Споразум о сарадњи између Републике Српске и Санкт Петербурга.

​„Ова историјска посјета једног високог руског званичника показала је изврсност наших односа, подршку и разумијевање Руске Федерације за позицију Републике Српске", рекао је министар Клокић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.