Sign In

Министар Ђокић представио Информацију о стању у прерађивачкој индустрији у Републици Српској за првих шест мјесеци 2017. године

Објављено:

​​

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о стању у областима прерађивачке индустрије Републике Српске за првих шест мјесеци 2017. године.

Министар индустрије, енергетике и рудаства Петар Ђокић објаснио је да у област прерађивачке индустрије улазе област металне индустрије, дрворерађивачка и индустрија текстила, коже и обуће.

„Укупна индустријска производња у Републици Српској је за првих шест мјесеци ове године у поређењу са истим периодом 2016. године имала је раст од 4,1%, а прерађивачка индустрија са ова три поменута сектора имала је раст од 6,2%", рекао је министар Ђокић.

Министар је нагласио да је видљив је раст у области базне индустрије, око 20,3%, да се ту посебно истиче носилац тог развоја и стварања вриједности, Алумина Зворник уз још неколико компанија у Републици Српској.

„Такође, производња готових и металних производа, осим машина и опреме, имала је раст од 17,06%. Производња електричне опреме имала је раст од 24,8%, производња машина и опреме раст од 20,5%, производња коже и производа од коже раст од 6,3%, производња одјеће раст од 3,8%, производња производа од гуме и пластичних маса раст од 6,6%, производња хемикалија и хемијских производа раст од 45%", рекао је министар Ђокић.

Он је додао да треба имати у виду да је у овој области за овај период, у поређењу са првом половином 2016. године, у 2017. години дошло до повећања укупног броја запослених у индустрији за 2.224 нова радника, то је раст од 4,7%.

„Ако говоримо само о прерађивачкој индустрији, онда је тај раст броја запослених још и већи, он је 7,75%", нагласио је министар индустрије, енергетике и рудаства.

Министар Ђокић  је такође рекао да је врло важна карактеристика кретања и раста у индустријској производи Републике Српске у показатењу раста извоза у прерађивачкој индустрији, а да је он растао у првих шест мјесеци у мјери од 14,3%.

„Покривеност увоза извозом у Републици Српској за првих шест мјесеци је 74,35% и тај показатељ је такође повољнији у односу на исти период прошле године за 2,35%", објаснио је министар.

Министар је напоменуо да је ово податак који карактерише кретање у области индустријске производње посљедњих неколико година.

„Из године у годину ми имамо раст индустријске производње и то у значајној мјери утиче на укупни вриједност БДП-а, који је према показатељима, које је објавио наш статистички завод, негдје око 3,5% за 2016. годину", подсјетио је министар и додао да тренутни показатељи, на бази процјене садашњих кретања, за овај период године говоре да је већ сада остварен раст БДП-а од 2,2% у односу на прошлу годину.

Министар Ђокић је изразио очекивање да ће се наставити тренд раста индустријске производње, а самим тим и БДП-а, те да ће у оквиру тога доћи и до повећања укупног броја запослених у сектору индустрије.

„Ови показатељи су охрабрујући и резултат су великог доприноса привредних субјеката, али и бројних мјера и политике Владе Републике Српске која  у континуитету разним активностима подстиче, подржава и помаже раст индустријске производње у Републици Српској", истакао је министар Ђокић рекавши да ће се та подршка сигурно и наставити.

Министар је нагласио да је покривеност увоза извозом у 2015. године је била 65,5%, а сада је већ 74,5%, што, како каже, говори да у континуитету имамо нашу индустрију која обезбјеђује веће вриједности за извоз.

„Наставићемо са сталном комуникацијом са Привредном комором Републике Српске и са Унијом удружења пословдаваца на дефинисању додатних мјера и активности који могу бити од помоћи развоју индустријске производње. Влада ће дати велики допринос да обезбједи укупан привредни раст за ову годину, али и да се настави са тим и у наредним годинама", закључио је министар Ђокић.​

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.