Sign In

Одговор г. Харису Силајџићу

Објављено:

Република Српска је трајно опредјељена за поштивање Дејтонског мировног споразума и у потпуности свјесна позиција које тај Споразум гарантује БиХ и њеним ентитетима. 

Управо због тога, активности Владе Републике Српске усмјерне су ка трајном позиционирању Републике Српске као признатог, прихваћеног и неоспоривог ентитета у БиХ са јасним надлежностима које јој Дејтонски споразум обезбјеђује.

Наравно да заговорници укидања Републике Српске и стварања унитарне БиХ имају велики проблем да мирно прихвате чињеницу да је Влада Републике Српске створила претпоставке да Република Српка опстаје и користи пуне капацитете које јој омогућава Дејтонски споразум. Ипак, то је искључиво њихов проблем. 

Потпуно је јасно да злоупотреба службеног положаја у Предјседништву БиХ у циљу призивања међународне интервенције против дијелова структуре власти те исте БиХ, представља далеко нелегалнију и нелегитимнију активност него било шта од онога што г. Харис Силајџић ставља на терет Републике Српске.

Све што г. Силајџић наводи као разлог због којег би требало санкционисати Републику Српску и њене институције, у ствари су редовне активности органа Републике Српске које су у потпуности у складу са Уставом Републике Српске, Уставом БиХ и законима који се примјењују у БиХ. 

У недостатку макар једне чињенице која би указала да су активности Владе Републике Српске у нескладу са Дејтонским мировним споразумом и законским оквиром, сва аргументација г. Силајџића се, у суштини, своди на то да ли је нешто у складу са његовим сном о БиХ, чиме аутоматски постаје добро, или је супротно том сну, због чега би требало бити санкционисано.

Врхунац таквог, наопаког резоновања, је помињање фудбалске репрезентације Републике Српске као примјер да Република Српска излази из оквира Дејтона. Наравно да је г. Силајџићу познато да своје фудбалске тимове имају и многе регије, покрајине и федералне јединице широм Европе које имају далеко нижи ниво аутономије у својим земљама него што Република Српска има у БиХ, али га то не омета да настави са оспоравањем овог, и било ког другог права које Република Српска недвосмислено има.

Због свега наведеног јасно је да циљ иступања г. Силајџића није да за БиХ тражи оно што је нормално у другим државама Европе и свијета. Циљ г.Силајџића је да обезбједи подршку за ону БиХ каквом је он жели, по мјери једног народа, једне идеје и једне вјере.

И, мада он то очито не увиђа, својим упорним мољакањем и провоцирањем међународне заједнице да реагује за његов рачун, Харис Силајџић сада више може допринијети додатној резигнацији те исте међународне заједнице и обесмишљавању могућности суживота у БиХ него било чему другом.

Било какве санкције или притисак међународне заједнице на Републику Српску и њене институције због тога не би биле ништа друго него испуњавање затјева и жеља Хариса Силајџића. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.