Sign In

Одржана 24. посебна сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​Влада Републике Српске одржала је данас у Бањалуци 24. посебну сједницу, на којој је разматрала актуелну проблематику у вези са доласком миграната у БиХ.

Сједници су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Предсједница Цвијановић оцијенила је након сједнице, да пријети емигрантска криза, с обзиром да постоје значајне најаве и информације о могућности појачаног прилива миграната, а говори се о бројевима од 50.000 до 120.000 лица, која би покушала да дођу у БиХ.

Она је подсјетила да је Влада изразила незадовољство како се ово питање третира од стране заједничких институција БиХ, те да су дате различите оцјене појединих представника заједничких институција, „од оних који су тврдили да су ствари добро организоване и припремљене, до оних прилично запањујућих да није могуће успоставити било какав систем безбједносне контроле над лицима која долазе у БиХ".

„Данас смо чули информацију да већина тих лица уопште не посједују никакав идентификациони документ, те да постоје озбиљне сумње да се дају лажни лични подаци", рекла је предсједница Цвијановић и додала да постоје ризици и кад је у питању безбједност, као и област јавног здравља.

Она је саопштила да је Влада Републике Српске данас закључила да нема услова за збрињавање миграната у Републици Српској, те да Влада неће прихватити ниједну одлуку Савјета министара БиХ која буде донесена без сагласности Републике Српске, а која се односи на одређене мјере на територији Републике Српске.

Она је навела да је један од закључака да се обезбиједи појачано присуство полиције Републике Српске, односно припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске у граничним подручјима.

„Тражимо од Граничне полиције БиХ да појача свој рад на границама, јер смо имали прилику да чујемо да је немогуће исконтролисати границу, а од Предсједништва БиХ тражимо да, уз ангажман Оружаних снага БиХ, омогући апослутну контролу границе и сигурност", рекла је предсједница Цвијановић и додала да, ако се говори о мјерама, оне треба да подразумијевају и затварање граница за мигранте.

Она је навела да Влада тражи да се покрене постизање договора о новој политици азила и добијања држављанстава.

„Влада је опредијељена да заједно са локалним заједницама и свим републичким службама и органима обезбиједи потребну логистику за транспорт и транзит ових лица који долазе на територију Републике  Српске", рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поздравио је предузимљивост Владе у смислу намјере рјешавања проблематике миграната на територији Српске и БиХ. Изразио је подршку усвојеним закључцима на данашњој сједници Владе Српске која је, како истиче, показала потпуно јединство по овом питању.

Предсједник Додик је поручио да ће Српска предузети све неопходне мјере да заштити своје грађане, њихов начин живота и имовину, те институције од мигрантског таласа. Поновио је да ће Српска наћи начин како да се одбрани од мигрантског таласа, јер не жели у будућности промјену структуре становништва.

"Уколико БиХ није способна да штити интересе Српске, онда нам таква БиХ не треба", поручио је Додик нагласивши да је БиХ "на проби".

Предсједник Додик је закључке Владе Српске оцијенио као опсежне мјере које нису усмјерене само на заштиту Републике Српске, него и цијеле територије БиХ.

"Ако са друге стране имамо добронамјерне, онда ће они предузети мјере затварања границе за мигранте, враћања миграната из БиХ, мјере договора у вези нових процедура за добијање азила и држављанства", рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да му је жао сваког мигранта који има проблем, али да Српска те проблеме није продуковала и да нема средства каква има Запад да их рјешава.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је рекао да је ово један од најозбиљнијих проблема који може да задеси земљу.

Чубриловић је истакао да је српски народ увијек изражавао хуманост у тешким ситуацијама које би задесиле друге народе, али да је потребно водити рачуна о домаћем становништву.

 „Република Српска, Влада и њене институције раде све како би и хуманост и заштиту домаћег становништва реализовали на најбољи могући начин", истакао је предсједник Народне скупштине Српске.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.