Sign In

Одржана 54. радно-консултативна сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​​

Влада Републике Српске упознала се, на 54. радно-консултативној сједници, одржаној у Бањалуци, са Програмом развоја система заштите и спашавања на нивоу институција и органа Босне и Херцеговине.

Влада Републике Српске је става да се наведеним програмом изашло из оквира надлежности органа И институције БиХ и да за усвајање истог нема никаквог основа, те да Програм треба вратити у поновну процедуре израде, уз обавезу да се приликом израде новог документа – Програма, носилац израде обавеже да приликом израде у потпуности испоштује одредбе закона који регулишу област заштите и спасавања од природних И других несрећа у БиХ, као И да приликом израде оствари пуну сарадњу И координацију са ентитетским управама цивилне заштите.

Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Миле Међед рекао је након сједнице да Програм претходно није био достављен нити једној институцији Републике Српске, а самим тим ни Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске.

„Ми смо Програм проучили, а у договору са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством за регионалне односе и регионалну сарадњу сачинили смо информацију гдје је наведено 10 ставки које се односе на преношење надлежности са Републике Српске на БиХ, која је достављена клубовима посланика СНСД-а и СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ", рекао је Миле Међед.

Он је додао да је, између осталог, видљиво да нису поштовани принципи Устава БиХ, Устава Републике Српске, Оквирног закона о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа у БиХ, као ни Закона заштите и спашавања у ванредним ситуацијама Републике Српске.

„Овакве акте доноси Влада Републике Српске на приједлог Републичке управе цивилне заштите Републике Српске", рекао је директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед. 

 

Влада Републике Српске прихватила је приједлог за завршетак радова изградње објеката подручног одјељења Основне школе "Вук Караџић" у Бијељини.

"Влада је прихватила приједлог да са 50 одсто учествује у преосталом дијелу предрачунске вриједности у овој школи у износу од 1,2 милиона КМ", рекао је министар Малешевић.

Он очекује да ће ученици и запослени у овој школи у мјесној заједници Лединци у Бијељини од наредне школске године имати пристојне услове за рад.

Малешевић је рекао да је Влада прихватила информацију за потребом реконструкције столарије на школском објекту Средњошколски центар у Фочи.

"Средњошколски центар у Фочи конкурисао је за средства Развојног програма УН /УНДП/ за енергетску ефикасност у износу од 80.000 КМ, док ће преостали дио средстава са по 50 одсто обезбиједити Влада Републике Српске и Општина Фоча", појаснио је Малешевић.

Он је рекао да Влада прихватила информацију о потреби за санацијом у Основној школи "Милош Црњански" Поточани, општина Прњавор.

"У овој школи предвиђена је изградња санитарног чвора са котловницом, а средства ће по 50 одсто обезбиједити Влада и Општина Прњавор, како би ови послови били завршени до наредне школске године", истакао је министар просвјете и културе.

Овом приликом, министар је рекао да је Влада разматрала информацију о мрежи основних школа, али није донијела коначну одлуку, иако по закону централне основне школе које имају мање од 14 одјељења требало би да изгубе статус правног субјекта.

"Влада је разматрала ту проблематику и није донијела коначан став. Треба још разговарати са начелницима општина и директорима школа и видјети могућност, ако се затвори неко подручно одјељење, да ли постоји превоз ученика до централне школе, како би припремили и предложили Влади најбоље могуће рјешење за ученике и локалну заједницу", истакао је министар Малешевић.

Он је рекао да је приликом доношења ове одлуке на првом мјесту ученик, а не финансијски ефекат, без обзира о каквој тренутној ситуацији се ради.

Министар је појаснио да је законски предвиђено и да петоразредна подручна одјељења која имају мање од 36 ученика буду угашена, као и подручна петоразредна одјељења која имају мање од пет ученика.

Министар Малешевић је закључио да ће сви наставници који евентуално остану без посла гашењем подручних одјељења бити збринути у централне школе, јер су ове школе добиле допис да не могу вршити пријем радника док се не заврши доношење одлуке о новој мрежи основних школа.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.