Sign In

Одржана 9. заједничка сједница Владе Републике Српске и Владе Републике Србије

Објављено:

Влада Републике Српске и Влада Републике Србије одржале су данас у Требињу 9. заједничку сједницу.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је након сједнице да се сарадња Српске и Србије наставља кроз реализацију конкретних пројеката, те да је на данашњој сједници усвојено 16 закључака који су од општег интереса за развој, међусобну сарадњу и планове Републике Српске и Србије.

Предсједница Цвијановић је изјавила да је усвојен и закључак у којем стоји да ће први заједнички пројекти Српске и Србије у енергетици бити изградња двије хидроелектране - "Фоча" и "Паунци", укупне инсталисане снаге 90 мегавата, вриједности 200 милиона евра.

"То ће бити први пут да наше електропривреде заједнички реализују један важан пројекат. Надам се да ће то бити начин да се отворе врата за будућу сарадњу у области енеретике, гдје располажемо огромним ресурсима и потенцијалима, због чега то желимо да ставимо у функцију развоја Српске и Србије, али и друштва у цјелини и свих наших грађана", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је напоменула да ће активности на овим пројектима почети већ у септембру, док је током 2019. године предвиђена интензивна припрема њихове реализације. Премијерка Цвијановић је посебно захвалила премијерки Србије Ани Брнабић што је подржала реализацију ових пројеката.

Премијерка Српске је навела да је усвојен и закључак о приступу према намјенској индустрији - како пословно ојачати ове субјекте, како им омогућити да буду ангажовани на извршавању одређених псолова за потребе Србије и како одредити њихов статус.

"Та сарадња се односи на предузећа `Космос` из Бањалуке, `Орао` из Бијељине и `Фамос` са Пала", прецизирала је предсједница Цвијановић.

Она је напоменула и да се један од закључака односи на саобраћајну комуникацију, гдје су утврђени заједнички приоритети, попут наставка изградње ауто-пута од Добоја до Бијељине и границе са Србијом, те повезивање од Источног Сарајева до Вардишта код Вишеграда.

"Немојте ме питати на који начин ће шта бити финансирано везано за понуде које су се раније помињале из Турске јер ту нема никаквих конкретних помака, али оно што је конкретно јесте да припремамо сву потребну документацију и да ћемо реализовати те пројекте. А финансијска конструкција ће бити изражена у складу са нашим могућностим или могућностима да дођемо до најповољнијег новца да би они били реализовани", појаснила је премијерка.

Говорећи о изградњи моста "Братољуб" на Дрини, који повезује Братунац и Љубовију, она је захвалила Влади Србије и предсједнику Србије Александру Вучићу који је био иницијатор овог пројекта.

"Нажалост, годину дана након што смо отворили овај мост, показали да је изграђен и захвалили се Србији за финансирање тог пројекта, још није отворен гранични прелаз. Поново тражимо и захтијевамо од органа на нивоу БиХ да одраде свој дио посла који се односи на успостављање тог граничног прелаза, с обзиром на то да су и Србија и Република Срспка све своје обавезе извршиле у претходном периоду", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је навела да је реализација туристичких пројеката увелико у току, наводећи да се један од тих пројеката односи и на подручје Подриња, као и да се успјешно спроводи пројекат заједничких ђачких екскурзија, гдје се дјеца из Српске и Србије приближавају и боље упознавају једни друге.

Премијерка је захвалила за средства која је Влада Србије обезбиједила за пројекте у локалним заједницама широм Српске.

"Тиме је Србија оставила снажан печат и траг у многим нашим општинама, што ће радити и у наредном периоду", истакла јепредсједница Владе Српске.

Као неке од пројеката она је навела изградњу школа, вртића, водовода, те осталих пројеката које су кандидовале локалне заједнице у Српској, истичући да је Република Српска опредијељена да буде дио изградње гасовода о коме Србија већ увелико преговара.

Предсједница Цвијановић је подсјетила и да је Влада Србије обезбиједила милион КМ за запошљавање младих у Српској, те да се реализују бројне заједничке активносту у области правосуђа и културе.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је Србија од 2014. инвестирала и на разне начине донирала чак 21.500.000 евра у пројекте у Републици Српској које су кандидовале локалне заједнице, а само током ове године 8.750.000 евра за разне пројекте.

Она је истакла да овако успјешна сарадња не би била могућа без изванредних резултатата које је остварила Влада Републике Српске. 

"Зато честитам председнику Републике Српске Милораду Додику и премијерки Жељки Цвијановић, као и њиховом комплетном тиму за постигнуту фискалну консолидацију, буџетску стабилност, бројне привредне активности и пораст броја запослених у Републици Српској", нагласила је предсједница Брнабић. 

Она је поручила да без резултата Владе Републике Српске ни би било могуће покренути овако значајне заједничке пројекте у важном политичком тренутку за Србију. 

"Све јача Србија - све јача Република Српска! Ретко када је била овако важна блискост и јединство српског народа", рекла је предсједница Владе Србије. 

Она сматра да је највећи искорак остварен у туризму, енергетици, инфраструктури и јавној управи, те истиче да постоји одлична сарадња и свих безбједносних структура против организованог криминала. 

Предсједница Брнабић је најавила да ће у октобру почети реализација заједничког пројекта адаптације и уређења дијела подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику, те додала да слиједи реализација ИПА пројекта прекограничне сарадње Србије и БиХ - Развој активног туризма у Подрињу и Полимљу у вриједности од 330.000 евра. 

"Очекујемо резултате овог конкурса и надамо се да идемо у реализацију", рекла је премијерка Брнабић. 

Она каже да је највише потенцијала у енергетици, те истиче да је данас потписан споразум о сарадњи Србије и Српске о изградњи двије важне хидроцентрале и да се очекују резултати реализације ових пројеката. 

Осврћући се на улагања Србије у Херцеговину, предсједница Брнабић је истакла изградњу магистралног пута Гацко–Фоча, дионица Тјентиште–Брод на Дрини, као најзначајнији инфраструктурни пројекат, те навела и финансирање изградње водоводног система у селу Аљци у општини Билећа, као и ревитализацију и адаптацију Старог града у Требињу. 

Она је поменула да постоје и многи други пројекти као што су Дом културе у Невесињу и обданиште "Србија" у Требињу, које је данас отворено. 

Предсједница Владе Србије је подсјетила да је Србија у Српској учествовала и у формирању Фонда солидарности за лијечење дјеце у иностранству, који је покренуо предсједник Додик, као и учешће на бизниз-форуму на Јахорини и енергетском форуму у Бањалуци. 

"Видљива је знатна активност Републике Српске и Србије због чега ми је неизмерно драго. Никада није било веће политичке, економске, културне, трговинске, културне и спортске сарадње", констатовала је предсједница Владе Србије Ана Брнабић. 

Након заједничке сједнице влада Српске и Србије потписано је више меморандума и споразум између двије владе.

Меморандум о сарадњи влада Српске и Србије у области енергетике потписали су министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписале су меморандуме о међусобном признавању "великих лиценци" и о размјени искустава у области издавања е-грађевинских дозвола.

Споразум о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија потписали су министри унутрашњих послова Српске Драган Лукач и Србије Небојша Стефановић.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.