Sign In

Одржана заједничка сједница влада Републике Српске и Федерације БиХ

Објављено:

​Влада Републике Српске одржала је данас, 04. октобра 2017. године, у Сарајеву, заједничку сједницу са Владом Федерације БиХ. На сједници је разговарано је о заједничком акционом плану у борби против сиве економије са јасно одређеним, конкретним роковима.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је то обиман документ који подразумијева јасне рокове и јасне носиоце активности. 

Она је навела да је било ријечи и о низу мјера како да владе сарађују, али и о одређеном броју мјера које подразумијевају да се упути заједничка иницијатива према другим нивоима власти, превасходно према Савјету министара, да би и они могли да допринесу ономе што је заједнички посао, а то је борба и сузбијање сиве економије. 

"На дневном реду било је неколико мјера о којима смо расправљали и раније, а ми смо о овим темама расправљали и док смо усаглашавали Реформску агенду, тако да нам ништа није било непознато", додала је предсједница Цвијановић. 

Она је рекла да су сумирани одређени резултати и да је оцијењено да има помака на том плану.

"То се манифестује кроз низ примјера, укључујући и повећана средства која добијамо у буџете", навела је премијерка. 

На састанку је било ријечи и о томе на који начин заштитити домаћу привреду, посебно када је ријеч о дрвопрерађивачима, да би имали довољно сировине за своје послове и производне активности. 

Влада Републике Српске донијела је уредбу која вриједи шест мјесеци, а која подразумијева забрану промета трупаца, док је Влада ФБиХ најавила да ће се придружити тој мјери. 

На сједници је разговарано и о томе како да се неперспективна војна имовина стави у функцију развоја два ентитета. 

"Постојала је интензивна активност о књижењу војне имовине. Имамо низ комлекса који могу бити искориштени и за пословне зоне, а за сада су у фази мировања", рекла је предсједница Владе. 

Она је истакла да је интерес и Српске и Федерације БиХ да се од тога направе мјеста на којима ће се рађати нови послови, а не да стоји имовина која нема функцију. 
Предсједница Владе Српске и предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић нагласили су да је разговарано и о заштити домаће пољопривредне производње и предузимању конкретних мјера у заштити пољопривредника.

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић рекао је да разлог за доношење 27 конкретних мјера у борби против сиве економије на данашњој сједници лежи у чињеници да је 25 одсто бруто домаћег производа у домену сиве економије. 

"Није то главни проблем, јер је сива емономија нека врста економије и од ње живе људи. Међутим, сива економија производи деформације у нашем друштву и код оних који нису у зони сиве економије, односно, легалних компанија и оних који легално послују јер су јефтинији на тржишту од оних који плаћају обавезе", појаснио је федерални премијер. 

Новалић је рекао да су управо деформације у друштву наметнуле потребу да двије владе интензивно раде на тој тачки из Реформске агенде. 

"Уколико радимо само у једном ентитету, а не у другом, онда се проблем, односно, погодност сели у други ентитет. Данас смо за примјер узели питање нотарских обрада. Ако је нешто код нотара несређено у Републици Српској, онда се сви селе у ФБиХ или обрнуто", навео је предсједник Новалић. 

Он је истакао да је главни циљ био да се све деформације елиминишу, те напоменуо да никада није присуствовао сједници влада на којој је ријешено толико техничких питања и чији је резултат толико приједлога рјешења и закључака. 

Говорећи о потреби усвајања акциза, рекао је да се то питање претвара у питање да ли су неопходни путеви, те истакао да БиХ требају инфраструктура и инвестиције у тај сектор. 

"Не видим да би ико у ФБиХ могао одговорити негативно на ово питање. Апсолутно нам акцизе требају и оне се доносе на нивоу БиХ. Проблем је техничке природе - другачије дефинисан ток новца у ФБиХ и Републици Српској. Што се тиче Владе ФБиХ, она је за акцизе", истакао је предсједник Владе Федерације, те додао да Влада Федерације БиХ гарантује да ће новац бити утрошен у складу са Законом. 

Напоменуо је да је на заједничкој сједници влада разговарано је и о забрани извоза трупаца, слиједећи потребу да ова мјера у оба ентитета треба да буде хармонизована. 

"Рекли смо да ћемо на једној од сљедећих сједница Владе донијети такву уредбу. Као земља смо препознати у обради дрвне масе и у оба ентитета тај сегмент индустрије запошљава тренутно око 50.000 људи. Неке процјене говоре да 70 одсто тога оде кроз цјепанице и дрвну масу и ниске нивое обраде ван земље", рекао је предсједник Новалић. 

Он сматра да је мјера забране извоза трупаца први корак, с обзиром да ће се на тај начин затворити могућност извоза сировине у најнижој обрадној фази. 

То ће, како је навео, дати могућност да се прегледају ефекти донесене мјере и омогућити доношење дуготрајних мјера. 

Федерали премијер је истакао да је постигнута и сагласност у вези са заштитом домаће пољопривредне производње, односно да ће четири ресорна министарства упутити Савјету министара приједлог мјера. 

Он је додао да је на састанку договорено да сарадња влада буде настављена, јер је веома корисна и да не буде само на нивоу влада и два премијера, него и на нивоу министарстава. 

Помоћник министра финансија Републике Српске Јово Радукић и савјетник премијера Федерације БиХ Златко Хуртић на данашњој сједници задужени су да сачине преглед усаглашених приоритетних мјера за међусобну сарадњу у борби против сиве економије и дефинишу механизам међуентитетске координације за реализацију и мониторинг, те да усаглашен документ до 1. новембра доставе ентитетским владама на давање сагласности. Владе Федерације БиХ и Републике Српске данас су на трећој заједничкој сједници одржаној у Сарајеву прихватиле информацију о предузетим активностима у области борбе против сиве економије и сагласиле се с Приједлогом приоритетних мјера за међусобну сарадњу у борби против сиве економије. 

Прихваћена је и информација о промету шумских дрвних сортимената са аспекта обезбјеђења сировине за домаће дрвопрерађиваче. 

Из Владе Федерације БиХ саопштено је и да ће федерална Влада донијети одлуку о привременој мјери за промет трупаца, с роком примјене усаглашеним са одлуком Владе Српске.

Федерално Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске су обавезани да, с циљем трајног рјешавања овог питања, у року од 30 дана усагласе текст заједничке иницијативе коју ће премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутити Савјету министара. 

Двије владе упутиће Савјету министара заједничку иницијативу за доношење одлуке о забрани извоза и промета трупаца из БиХ. 

Владе су прихватиле и информацију о статусу неперспективне војне имовине и изразиле заједнички став да ово питање буде ријешено у складу с важећим прописима, с приоритетом за скидање забране располагања на неперспективној војној имовини која има општи и јавни интерес за оба ентитета и да буде стављена у функцију развоја и отварања нових радних мјеста у Српској и Федерацији. 

Владе Републике Српске и Федерације БиХ задужиле су министре правде да именују лица које ће се бавити питањем правног статуса неперспективне војне имовине, наведено је у саопштењу Владе Федерације БиХ.
Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.