Sign In

Одржана завршна конференција поводом стављања у функцију Интероперабилног информационог система у БиХ

Објављено:

​Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске и Федерална управа за инспекцијске послове, у сарадњи са Свјетском банком, а уз подршку Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (Сида), одржали су данас, у Бањој Луци, завршну конференцију поводом стављања у функцију Интероперабилног информационог система у БиХ.

Овај систем представља заједничку основицу за сигурну размјену података и докумената између надлежних институција.

Директор Републичке управе за инспекцијске послове Предраг Томић изјавио је да ова институција, у свакодневном раду, има потребу за приступом  базама података других институција.

,,Интероперабилни систем подразумијева електронску повезаност између институција, омогућује да се подаци размјењују на брз, благовремен, поуздран, сигуран начин уз обезбијеђену повјерљивост и интегритет података у складу са правилима информационе безбједности", рекао је Томић.

Он је истакао да је размјена података између институција од изузетног значаја за сузбијање сиве економије и нелојалне конкуренције.

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдановић рекао је да је ова институција открила могућност да се кроз овај пројекат и кроз укупну размјену података, имплементацијом овог као и претходних система, дође до квалитететније припреме за инспекцијске надзоре.

,,Систем ће омогућити приступ информацијама на основу којих се може извршити квалитетнија процјена ризика што је врло битно када је у питању и планирање и реализација инспекцијских надзора, а што ће резултирати  циљаним контролама", изјавио је Ајановић.

Он је навео да је 17 институција и органа укључено у овај систем те да ће они органи, који искажу интерес, у будућности  моћи да приступе овом систему.

Помоћник генералног секретара Владе Републике Српске за информационе технологије Крсто Грујић захвалио се Шведској агенцији за међународну развојну сарадњу (Сида) и Свјетској банци као и Влади Републике Српске која је препознала вриједност реализације овог пројекта и повукла први корак ка имплементацији овог пројекта.

,,Пројекат Интероперабилног информационог система базиран је на основу Европског оквира за интероперабилност који омогућује размјену података, информација и знања преко различитих управних нивоа, различитих организација на различитом степену информатичке зрелости. Ми желимо да истакнемо да је наш Интероперабилни информациони систем креиран уз поштивање уставних и законских надлежности свих институција, како у Републици Српској, тако и на другим управним нивоима", напоменуо је Грујић.

Према његовим ријечима, Генерални секретаријат Владе Републике Српске задужен је за технички ниво размјене података.

Он је појаснио да, у информатичком смислу, постоје четири контактне тачке на четири управна нивоа, а то су ниво Републике Српске, ниво ФБиХ, ниво Брчко дистрикта и ниво Савјета министара БиХ и интероперабилни информациони системи су смјештени у генералним секретаријатима ових институција.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.