Sign In

Потписан уговор о одобрењу кредитних средстава за изградњу прве фазе Коридора "Пет це" кроз Републику Српску

Објављено:

​​​

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас, у Бањалуци, потписивању уговора између "Ауто-путева Републике Српске" и Одјељења за транспорт Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ о одобрењу кредитних средстава за изградњу прве фазе Коридора "Пет це" кроз Републику Српску. Уговор су потписали директор "Ауто-путева Републике Српске" Душан Топић и директор Одјељења за транспорт Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Сју Барет.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је потписивање уговора појачава перспективу Републике  Српске да се боље позиционира на плану економије и привлачења инвеститора, додајући да се без модерних ауто-путева не може размишљати о нормалној комуникацији грађана, развоју туризма и било које гране индустрије. 

"Сви који јако воле да се возе ауто-путевима у нашој регији можда би требало да престану да критикују када ми такве путеве градимо код куће у Српској", навела је предсједница Цвијановић. 

Она је истакла да се повлачењем кредитних средстава за наставак радова поменутог ауто-пута ослобађа и између 14 и 15 милиона евра грант средстава, што је значајна подршка. 

Предсједница Владе је изразила захвалност представницима ЕБРД-а на вишегодишњој одличној сарадњи и томе да су дошли да се закључи овај важан уговор одмах након испуњења услова, међу којима је било усвајање Закона о акцизама, иако никоме није било драго да се уводе било каква додатна оптерећења на било ког грађанина. 

"Ово је више од сигнала да ћемо наставити сарадњу и конкретизација је оног што су нам обећали", истакла је предсједница Цвијановић. 

Она је подсјетила да је ЕБРД-а један од најважнијих и најпоузданијих партнера Српске када је ријеч о изградњи саобраћајне инфраструктуре, те да су присутни овдје кроз цијели низ других иницијатива, међу којима су трећина власништва у Првом добровољном пензијском фонду Српске, али и подршка малим и средњим предузећима. 

Предсједница Цвијановић је рекла да је у протеклом периоду разговарано да ова банка узме веће учешће у области енергетике и развоја приватног сектора у Српској. 

"Њихово присуство овдје је несумњиво и увијек је добро дошло. Имамо добру сарадњу и искористићу прилику да захвалим директору ЕБРД-а у БиХ Јану Брауну у коме имамо увијек доброг саговорника и с којим често комуницирамо", нагласила је предсједница. 
Министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић изразио је задовољство потписаним уговором, истичући да је то брза реакција која показује зашто је Српске инсистирала на усвајању сета закона о акцизама. 

"Ово није први пројекат у којем имамо финансисјку подршку ЕБРД-а. Ова банка је учествовала и у изградњи ауто-пута од Градишке до Бањалуке, изградњи Маховљанске петље, као и ауто-пута Бањалука-Добој. Досадашња подршка била је 250 милиона евра, односно 320 милиона евра уз овај посљедњи кредит", поручио је министар Трнинић. 

Директор "Ауто-путева Републике Српске" Душан Топић истакао је да је ријеч о дионици од Јоховца до Руданке, односно од Товире до Костајнице, дужине шест километара, укључујући двије петље. 

"Пројекат је припремљен. Остало је још неколико завршних припрема на терену, које би требало да буду завршене до прољећа паралелно са тендерском документацијом. Рачунамо да ћемо на прољеће бити у ситуацији да потпишемо уговор са извођачем радова и кренемо са градњом", рекао је Топић. 

Он је нагласио да је укупна дужина Коридора "Пет це" кроз Српску 46 километара, те да је било важно да се у овој првој фази иде од ауто-пута "9. јануар" према југу, односно до Добоја. Изразио је задовољство чињеницом да је предузеће "Ауто-путеви Српске" успјело да обезбиједи контитуитет изградње ауто-путева, те додао да би средином идуће године требало да буде завршена и пуштена у саобраћај дионица од Бањалуке до Прњавора. 

"У протеклих пет година како интензивно градимо ауто-пут Бањалука-Добој били смо у прилици да видимо колико је то утицало на општи развој и напредак Републике Српске, а посебно регије у којој се гради", напоменуо је Топић. 

Он је захвалио ЕБРД-у на десетогодишњој сарадњи, те напоменуо да је овај кредитни аранжман праћен подршком Европске комисије бесповратним грант средствима у висини од 20 одсто, односно 14 милиона евра. 

Директор Одјељења за транспорт ЕБРД-а Сју Барет поручила је да ово није први кредит који је ЕБРД потписала у транспортном сектору у Српској, али је први кредит за Коридор "Пет це". 

"Када смо преговарали о овом кредиту у октобру у Лондону, нисмо били сигурни да ћемо уговор потписати до краја године, јер је услов био усвајање закона о повећању акциза", рекла је Баретова.

Она је навела да ће се овим кредитом финансирати један од најзначајних и највећих инфраструктурних пројеката у БиХ, те додала да је ријеч о важном међународном коридору који ће повезати БиХ са европским тржиштем. 

Директор ЕБРД-а у БиХ Јан Браун истакао је да је овај пројекат примјер како ЕБРД подстиче економски развој у Републици Српској и јачање транспортног сектора. 

"Са овим кредитом, улагање ЕБРД-а у транспортни сектор у БиХ превазилази милијарду евра", напоменуо је Браун. 

Он је додао да је ЕБРД ове године инвестирао у први приватни пензиони фонд, као и да има кредитну линије за подршку малим предузећима и женама у бизнису, што говори о подршци овој земљи и њеном развоју.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.