Sign In

Усвојена Информација о мрежи основних школа са Приједлогом рационализације мреже школа

Објављено:

​​

Влада Републике Српске, на данашњој редовној 135. сједници, разматрала је и усвојила Информацију о мрежи основних школа са Приједлогом рационализације мреже школа.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић, представљајући Информацију на прес конференцији након сједнице Владе, истакао је да ова тачка дневног реда већ неко вријеме изазива пажњу јавности, јер је, како каже, интерес и родитеља и ученика да свака школа опстане.

Oн је рекао да има 5 подручних одјељења која су ове школске године, када су дјеца изашла из петог разреда, остала без ученика, те да није вршен упис, тако да се та одјељења по аутоматизму затварају. На овај начин ће бити затворено 15 подручних одјељења, и то 6 са једним учеником, 4 са два ученика, а 5 подручних одјељења немају дјеце, остали су без ученика и по аутоматизму се затварају.

"Осталима смо дали могућност да раде, јер смо процијенили на основу података из матичних уреда да ће они наредних година имати упис дјеце у тим подручним одјељењима, а неким подручна одјељења која су остала са троје дјеце омогућено је да опстану", објаснио је министар и додао да се водило рачуна о проблем превоза дјеце до школе.

„Ми смо настојали, у складу са законским прописима, водећи рачуна о интересима ученика, да дођемо до што бољег рјешења. Зато се и дуго разматрала ова проблематика", рекао је министар и подсјетио да члана 35. Закона о основном васпитању и образовању дефинише у којим случајевима школа престаје са радом или мијења статус.

„Одлучили смо да централне школе, које имају мање од 14 одјељења, ипак не промијене статус, да остану и даље централне школе. Водили смо рачуна о томе да ће у многим тим школама у наредном периоду доћи до повећавања броја ученика и одјељења. Стога,  да не би поново ишли у процедуру оснивања школа, а и неки финансијски ефекат не би био значајан, Влада је одлучила да све централне школе које се умале проблем у овој години са мањим бројем ученика, задрже свој статус", појаснио је министар Малешевић.

Говорећи о подручним деветоразредним одјељењима, министар Малешевић је рекао да је Закон дефинисао да такво одјељење може опстати ако има 36 ученика,  а ако има мање од тог броја, оно би требало да промијени статус или да буде угашено.

„Водили смо рачуна о броју ученика, али и о другим елементима – путна комуникација, удаљеност одјељња од централне школа. Зато смо одлучили да један мањи број, који има мали број ученик, изгуби сататус деветоразредног одјељења. Таквих је пет деветоразредних одјељења која је постати од наредне школске године петоразредна подручна одјељња, а ученици од 6. до 9. разреда ће путовати у централне школе", изјавио је министар просвјете и културe.

Министар Малешевић је додао да остале подручне деветоразредне школе, које имају мањи број ученика него што је предвиђено законом, неће изгубити статус, али ће у њима бити организована комбинована настава од шестог до деветог разреда. 

Министар је рекао да ће наставници у подручним одјељењима остати без посла, да ће бити биће технолошки вишпак, али да ће школе добити упутство да се прво ти наставници распореде у друге школе које имају потребе за таквим кадром.

"Што се тиче наставника који остану без пуне норме, ми ћемо морати за неке наставнике потражити допуну норме у другим школама. Тек када се ови наставници ријеше, онда ће школе моћи да распишу конкурс. Сви који распишу конкурс прије него што се ријеше наставници који остају без посла, биће кажњени и такве конкурсе ћемо из Министарства поништити", рекао је министар Малешевић.

Он је додао да Влада овом одлуком води бригу о интересима дјеце, али да радници нису заборављени.

"Објекти који остану празни вратиће се локалној заједици, па је на њима да осмисле програме како ти објекти, који су у добром стању, не би пропадали И како би се могли корисно употријебити за заснивање пољопривредних задруга, погона, за удружења грађана и слично", рекао је министар просвјете И културе Дане Малешевић.

​ Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.