Sign In

Влада Републике Српске донијела нова правила пласмана средстава по кредитним линијама и зајмовима

Објављено:

​​​Влада Републике Српске донијела је данас, на 171. сједници одржаној у Бањалуци, Правила пласмана средстава по кредитним линијама и зајмовима.

Директорка Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Сњежана Вујнић изјавила је да је за кориснике средстава из Фонда становања новим правилима пласмана ових средстава предвиђена је фиксна каматна стопа, која се креће од 3,6 до 4,2 одсто.

Она  је навела да се 3,6 одсто односи на бенефицирану групу, четири одсто на прву, а за другу групу 4,2 одсто.

Она је нагласила да се ово односи на оне који планирају набавити стан из средстава Фонда становања, али и за оне који већ користе средства овог фонда којима ће до 1. јуна бити извршен прераучн каматних стопа на нове услове.

Она је појаснила да корисник којем је 2008. године одобрен стамбени кредит од 100.000 КМ, по каматној стопи од шест одсто на рок отплате од 20 година, чија је тренутна мјесечна рата 716 КМ, након наведених промјена каматна стопа на кредит биће 4,2 одсто а мјесечна рата 660 КМ, што је на годишњем нивоу уштеда од 680 КМ.

Директорка ИРБ-а је додала да у Републици Српској има 10.000 корисника стамбеног кредита ИРБ-а.

Када је ријеч о кредитима за намијењних привреди, она је истакла да је одређен максималан износ каматне стопе који може бити пет одсто у зависности од кретања ЕУРИБОР-а.

Она је напоменула да је до сада био одређен само минималан износ каматне стопе.

,,Сви они који користе средства могу преговарати са банком о висини марже коју узима банка за себе. Тренутно је максимална каматна стопа за привреду 4,7 одсто, а уколико буде растао ЕУРИБОР она може бити максимално пет одсто", поручила је директорка ИРБ-а.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.