Sign In

Влада Републике Српске дала рок од седам дана Агенцији за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ да изврши упис у регистар БиХ два унверзитета из Републике Српске

Објављено:

​Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је, након 15. редовне сједнице, да је на данашњој сједници Влада Републике Српске разматрала усмену Информацију о новим чињеницама у вези са процесом реакредитације високошколсих установа у БиХ.

Министар Рајчевић је истакао да је директор Агенције за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ Енвер Халиловић  јуче доставио рјешење којим је Агенција одбила да упише у државни регистар универзитете у Бањој Луци и Источном Сарајеву и нагласио да се ради о политичкој опструкцији.
 

,,Делегација Европске уније у БиХ дала је рок до 31. марта текуће године да се оконча процес реакредитације и да универзитети буду реакредитовани и уписани у државни регистар те да им се омогући несметано учешће у међународним пројектима. Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске је током марта ове године, у више наврата, слала ургенције Агенцији за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ да се да препорука у складу са оквирним Законом о високом образовању БиХ како би се овај процес успјешно окончао. Међутим, све до 29. марта Агенција се није оглашавала по том питању из чега можемо да закључимо да се радило о политичкој опструкцији", поручио је министар Рајчевић.

Министар Рајчевић је констатовао да су у Републици Српској унверзитети акредитовани с обзиром да су испуњени сви законски услови и да универзитети у Бањој Луци и Источном Сарајеву испуњавају неопходне стандарде.

„Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске је издала рјешење о акредитиацији наших високошколских установа желећи, наравно, да не доведе у проблем наше јавне високошколске установе", рекао је Рајчевић.

Министар Рајчевић је навео да располаже информацијом да ће директор Халиловић донијети рјешење о упису Универзитета у Зеници, без обзира што тај Универзитет није прошао процедуру као што су, према његовим ријечима, прошле двије јавне високошколске установе Републике Српске.

„Овдје се ради о политичкој опструкцији и дискредитацији универзитета са територије Републике Српске", поновио је министар Рајчевић.

Министар је рекао да је замјеник директора Агенције за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ, Слободан Станић издао препоруке о акредитацији два универзитета у Српској, с обзиром да је прошле седмице директор Халиловић био на службеном путу.

„Господин Халиловић, добијајући информације о томе,  је исто вече сјео у возило, вратио се ујутро у просторије Агенције и те препоруке склонио са протокола Агенције и издао ово, друго рјешење", изјавио је министар Рајчевић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске, уважавајући наведене информације, донијела је закључке према којима се даје рок од седам дана Агенцији за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ да изврши упис у државни регистар два универзитета из Републике Српске,у складу са успјешно окончаним процесом акредитације у Републици Српској.

„Уколико се у овом временском периоду Агенција за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ и њен директор оглуше на овај захтјев, Влада ће издати интрукцију члановима Управног одбора те Агенције из реда српског народа, да до даљњег замрзну свој рад у тој Агенцији као и замјенику директора Агенције. Истовремено ће се покренути иницијатива за смјену директора с обзиром да чланови Управног одбора на то имају право по закону", најавио је министар Рајчевић.

Како наглашава, Влада ће тражити и повлачење ректора из Републике Српске из рада Ректорске конференције на нивоу БиХ, до даљњег.

„Већ у овој седмици Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске, заједно са два ректора са два јавна универзитета у Републици Српској, поднијеће кривичну пријаву надлежмом тужилаштву против директора Агенција за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ Енвера Халиловића, а по злоупотреби службеног положаја", истакао је министар Рајчеви.

Даље наводи да уколико наведене иницијативе не уроде плодом, Републик Српска ће у оквиру новог Закона о високом образовању дефинисати нормативна рјешења која ће ићи у правцу не признавања надлежности Агенције за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ што ће у пракси подразумијевати одвојен аутономан систем високог образовања, акредитације и осигурања квалитета.

,,О овим закључцима Влада Републике Српске упознаће и Савјет министара БиХ, делегацију Европске уније у БиХ као и специјалног представника Европске уније у БиХ Ларса Гунара Вигемарка", закључио је министар Рајчевић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.