Sign In

Влада Републике Српске усвојила Одлуку о првој емисији обвезница Републике Српске на међународном финансијском тржишту

Објављено:

​​

Влада Републике Српске донијела на данашњoј сједници Одлуку о првој емисији обвезница Републике Српске на међународном финансијском тржишту.

Министар финансија у Влади Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да се овај пројекат већ дуго времена припрема, те да је он у оквиру габарита задатих усвајањем Буџета Републике Српске и Ребаланса буџета Републике Српске.

„Вриједност емисије је 200 милиона еура, а упис обвезница ће бити на бечкој берзи. Датум издавања обвезница је 21.06.2018. године, са очекивани датумом уплате 28.06.2018. године. Наша одлука је да се иде на петогодишње обвезнице, рок доспијећа наше главнице је 28.06.2023. године", објаснио је министар финансија.

Министар Тегелтија је напоменио да је Влада свјесна свих ризика који значе први излазак за међународно финансијско тржиште и још једном поновио да се само БиХ није појавила на међународном финансијском тржишту због врло компликованих односа између појединих нивоа власти у БиХ.

„Свјесни смо и свих изазова који пред нама стоје, који су и теоријски и практично дефинисани у многим радовима и истукствима других земаља. Основна ствар, која је наша предност, је да Република Српска, због повезаност курса конвертибилне марке са еуром, не може имати валутни ризик, а то је један од најчешћих ризика код изласка на међународно финансијско тржиште", рекао је министар.

Он је нагласио да је износ прве емисије пажљиво балансиран и да је везан за укупан дуг који се планира финансирати у 2018. години, као и да задужење ни на који начин неће бити додатно повећано једнократном емисијом обвезница на међународном финансијском тржишту.

„Идуће седмице ће се разговарати са међународним инвеститорима да објаснимо достављене документе, како бисмо објаснили и образложили зашто је добро инвестирати у Републику Српску", рекао је министар финансија Зоран Тегелтија.

Влада Републике Српске усвојила је Консолидовани извјештај о извршењу Буџета за 2017. годину, који ће сутра бити упућен у Народну скупштину Републике Српске.

Министар Тегелтија је подсјетио да је консолидовани извјештај о буџету обухваћен кроз пет фондова, од чега је први фонд буџет Републике Српске.

„Укупни консолидовани приходи буџета Републике Српске за 2017. годину износе 2 милијарде 776 милиона КМ а укупни расходи су 2 милијарде 618 милиона КМ, или буџетски суфицит у износу од 150.205.000,00 КМ", навео је министар финансија Републике Српске.

Министар Тегелтија је рекао да је финансијски резултат, за прошлу годину износио око 40.000.000,00 КМ.

Он је изразио задовољство што је остварен суфицит на четири, од пет фондова.

Министар финансија је рекао да је за пројекат енергетске ефикасности утрошено 7.500.000,00 КМ, за пројекат заштите од поплава 7.100.000,00 КМ, и 3.500.000,00 КМ су расходи за пројекат водовод и канализација.

Он је истакао да су то најзначајнији пројекти који су финансирани из капиталних пројеката и изразио је задовољство финансијским резултатом у 2017. години.

„Оно што по први пут радимо код усвајања Консолидованог извјештаја о извршењу Буџета јесте усвајање Плана измирења обавеза из претходног временског периода који се доставља Фискалном савјету РС што је складу са Законом о фискалној одговорности", изјавио је министар Тегелтија.

Министар је истакао да је Влада данас утврдила и Приједлог одлуке о измјени одлуке о одређивању приоритетних пројеката из програма јавних инвестиција Републике Српске финансираних из буџета, те Приједлог одлуке за финансирање пројеката из средства клиринга за 2018. годину.

Он је навео да је Влада одобрила 57 одлука вриједних 25 милиона КМ из пројекта јавних инвестиција.

Локалне заједнице којима су одобрена средства су Нови Град, Оштра Лука, Козарска Дубица, Петровац, Крупа на Уни, Градишка, Србац, Прњавор, Град Бања Лука, Вукосавље, Дервента, Брод, Станари, Доњи Жабар, Зворник, Шековићи, Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница, Пале, Рогатица, Соколац, Вишеград, Калиновик, Ново Горажде, Фоча, Билећа, Невесиње, Град Требиње, Брчко Дистртикт, Љубиње, Берковићи, Шамац, Котор Варош.

Када је у питању финасирање пројеката из клиринга, министар је рекао да је Влада данас донијела 16 одлука у вриједности од 5,9 милиона КМ.

„Сви пројекти, осим једног који је се односи на Министарство унутрашњих послова о смјештају ПУ Градишка, су везани за локалне заједнице", појаснио је министар Тегелтија.

Према његовим ријечима, ради се о пројектима у локалним заједницама: Градишка, Лакташи, Рибник, Кнежево,  Хан Пијесак, Дервента, Модрича, Пелагићево, Доњи Жабар и Сребреница.

„Има још захтјева и пројеката. Наставићемо и даље преговарати са општинама како бисмо имали увида о потребним пројектима у одређеном временском периоду", нагласио је министар.

,,До сада је локалним заједницама на подручју Републике Српске одобрено 71.900.000,00 КМ из Програма јавних инвестиција, пројеката из средстава клиринга и два пројекта које је доставила Влада Србије", истакао је министар Тегелтија.

У вези са Стембеним збрињавањем на подручју Републике Српске у оквиру нове фазе Пројекта опоравака од поплава у Републици Српској, министар Тегелтија је рекао да је овај пројекат започет крајем 2016. године заједно са УНДП-ом.

Министар финансија је навео да је вриједост пројекта на територији Републике Српске 7.700.000,00 евра, од чега је 6.800.000,00 евра су донаторска средства или 88,3% укупне вриједности пројекта.

,,Влада Републике Српске треба да обезбиједи  1.300.000 КМ и то је учешће од 8,60%. Локалне заједнице на чијој се територијо ово дешава ће, прије свега, обезбиједити локације и одређене прикључке. Њихово учешће је од 3,08%", изјавио је министра Тегелтија.

Како је навео, изабране су, послије јавног позива, локалне заједнице и корисници средстава који ће бити  у овом временском периоду завршени.

,,За нас је важно да ће, након јавног тендера, на територији Републике Српске бити изграђено 185 нових објеката који су страдали у поплавама. Ради се о типским објектима, пет различитих величина с обзиром на број чланова домаћинства, од 38 квадратних метара до 71,3 квадратна метра. У цијели тај процес укључене су и локлане заједнице", поручио је министра Тегелтија.

Он је нагласио  да поред изградње ових стамбених јединица, у оквиру овог пројекта, у  22 локалне заједнице биће обновљено 405 објеката за становање.

Према његовим ријечима , Влада Републике Српске обезбјеђује, у двије календарске године, из два буџета, 1.300.000,00 КМ. Цијели пројекат води заједно са локалним заједницама и УНДП у БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.