Sign In

Влада Републике Српске донијела рјешења о именовању независних међународних комисија за истраживање страдања у Сарајеву и Сребреници

Објављено:

​​Влада Републике Српске донијела је данас, на 7. сједници, у Бањалуци, Рјешење о именовању Независне међународне Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду од 1991-1995. године као и Рјешење о именовању Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године.

Након сједнице Владе, министар правде Републике Српске Антон Касиповић је појаснио да су данашња рјешења која је Влада усвојила прије свега реализација закључака Народне скупштине Републике Српске у вези са страдањем свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-95. године, као и потребним истраживањем страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-95. године.

„Ово је врло деликатно и тешко питање. Прије свега желим да подсјетим на атмосферу у којој је Народна скупштина Републике Српске својевремено разматрала ово питање, а и атмосферу на данашњој сједници Владе, која прије свега апсолутно подразумијева пијетет према свим жртвама, али исто тако и наглашену потребу да се на нивоу експертског рада дође до свих релевантних података и чињеница у вези са стравичним страдањима која смо сви имали у протеклом рату”, нагласио је министар правде у Влади Републике Српске.

Министар Касиповић је подсјетио и на основну мотивацију која је јасно наглашена и у закључцима Народне скупштине Републике Српске.

„Ове двије комисије се формирају прије свега због јачања повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначног помирења и суживота садашњих и будућих генерација. То је темељна идеја и она сасвим сигурно неће бити ни у једном тренутку напуштена у току рада ових комисија“, истакао је министар.

Министар правде објаснио је да ће обе међународне комисије имати снажну и значајну подршку домаћих експерата, до којих се дошло на основу приједлога академске заједнице, АНУРС-а и удружења којима су ова питања блиска.

„У техничком смислу, снажну подршку раду међународних комисија ће пружити подкомисије које ће сачињавати представници министарстава, прије свега Министарства унутрашњих послова, Министарства правде и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите“, објаснио је министар.

Министар Касиповић нагласио је да је темељна идеја и мотив да се све чињенице у вези са трагичним догађајима, због жртава из свих народа и њихових потомака, што је више могуће расвијетле.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић је рекао да ће овај центар пружити потпуну административно-техничку и финансијску подршку у раду ових комисија.

„Ресурси које имамо у смислу материјалних доказа и материјалне документације биће у потпуности на располагању комисијама“, рекао је Којић.

Он је нагласио да је ово међународна и независна комисија и да ће на својој првој сједници донијети Пословник о раду и план рада, односно динамику рада без било каквог учешћа домаћих стручњака.

„Претходних мјесеци смо активно радили и разговарали са лицима и експертима из ове области, међународним стручњацима како би данас дошли до састава ове комисије. Чланови комисија, и за Сарајево, и за Сребреницу, су из 12 свјетских земаља“, навео је Којић.

Директор Центра је истакао да какав год буде коначан извјештај ове комисије, сви народи морају да га прихвате напоменувши да је тај документ усмјерен искључиво на утврђивање истине.

Он је рекао да је је предсједавајући Комисије за Сребреницу професор Гидеон Грајф, израелски професор, експерт за Аушвиц који има обимну и значајну биографију.

„Што се тиче предсједавајућег Комисије за Сарајево, то је Рафаел Израели, професор на Јеврејском универзитету у Јерусалиму, стручњак из области историје радикалног исламизма“, појаснио је Којић додавши да су изабрани експерти који ће моћи да дају најбољи одговор који је потребан за све народе који живе у БиХ.

За чланове Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. године, именују се:
1) Рафаел Израели, предсједник Комисије,
2) Волтер Маношек, члан,
3) Лавренс Арманд Френч, члан,
4) Дарко Танасковић, члан,
5) Ђузепе Закарија, члан,
6) Виктор Безрученко, члан и 
7) Патрик Барио,члан.

За чланове Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, именују се:
1) Гидеон Грајф, предсједник Комисије,
2) Аденреле Шинаба, члан,
3) Јуки Оса, члан,
4) Роџер Бајард, члан,
5) Зенг Ји, члан,
6) Ђузепе Закарија, члан,
7) Маркус Голдбах, члан,
8) Лавренс Арманд Френч, члан,
9) Марија Ђурић, члан.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.