Sign In

Република Српска неће дозволити пренос надлежности у процесу акредитације високошколских установа

Објављено:

​​​Влада Републике Српске усвојила је данас, на 9. сједници, одржаној у Бањалуци, Информацију о процесу акредитације високошколских установа у Републици Српској.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић је, на прес конференцији одржаној након сједнице Владе, рекао да је у питању информација о текућем проблему који се тиче акредитације високошколских установа у Републици Сроској, прије свега два јавна универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

„Проблем са Агенцијом за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ траје већ одређен период и ми смо сад дошли у ситуацију која пријети да ескалира", рекао је министар и објаснио да је делегација Европске уније у БиХ дала рок да се до 31. марта 2019. године изврши реакредитација високошколских установа, како би оне могле бити уписане у државни регистар који води Агенција на нивоу БиХ.

Министар Рајчевић је нагласио да уписом у државни регистар дипломе стечене на високошколским уставновама у читавој БиХ постају валидне, односно препознате у међународним оквирима, чиме се осигурава наставак учешћа високошколских установа у разним међународним пројектима, између осталог у ЕРАСМУС + програму.

„Међутим, због константног одбијања директора Агенције за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ Енвера Халиловића да се разговара о овим стварима и да се проблем ријеши на прихватљив и компромисан начин, ми смо сада у ситуацији да овај проблем може да изазове негативне посљедице по студенте, и то не само студенте у Републици Српској, него у читавој БиХ", истакао је министар високог образовања и рекао да ће доћи до парализе читавог система високог образовања у БиХ ако ово питање не буде ријешено.

Министар Рајчевић рекао је да је доношењем оквирног Закона о високом образовању у БиХ, Агенција БиХ добила одређене надлежности, прије свега у испољавању међународног субјективитета БиХ по овим питањима, и да то нико не спори.

„Међутим, Агенција БиХ константно, путем свог директора, настоји да пренесе уставом загарантоване надлежности Републике Српске, односно ентитета, на ниво БиХ и то је за нас апосолутно неприхватљиво. Републике Српска има своје уставне оквире и то је црвена линија преко које Република Српске неће никада прећи", рекао је министар.

Министар Рајчевић је апеловао да се изађе из ситуације у којој један директор агенције на нивоу заједничких институција БиХ заправо ставља читаву БиХ у функцију његовог таоца.

„Апелујем и на Савјет министара, односно Министарство цивилних послова БиХ да утичу на директора Халиловића како би се овај проблем превазишао и како би се кренуло даље у процес реакредитације свих високошколских институција у БиХ, како се не бисмо доводили у питање комплетан систем високог образовања у БиХ", рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Директорица Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Биљана Војводић истакла је да су високошколске установе у Републици Српској акредитоване, да њихове акредитације важе до 2020. године и да испуњавају све своје обавезе које се односе на поштовање закона и обезбјеђивање квалитета у области високог образовања.

„Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске је успостављена 2011. године, а наше високошколске установе су прве акредитоване високошколске установе у БиХ, те су због тога прве уписане у регистар који се води на нивоу БиХ и сада су дошле прве у поступак реакредитације", објаснила је директорица.

Она је рекла да су високошколске установе Републике Српске испуниле своје обавезе у смислу благовременог подношења захтјева за реакредитацију и да је у складу с тим поднесен и захтјев за именовање комисија Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ.

„Тај захтјев је упућен прије 9 мјесеци. На велики број наших ургенција и захтјева да се комисије именују, нажалост нисмо дошли до именовања комисија које би обавиле екстерну евалуацију", нагласила је директорица Агенције.

Она је поновила да проблем у комуникацији између двије агенције настаје у томе што директор Агенције БиХ погрешно тумачи надлежности у области акредитације.

„Његов став је да акредитација није дио образовног система већ да је то процес који је ван образовања и да као такав не подлијеже основној уставној одредби које образовање даје у надлежност ентитету Република Српска, кантонима у ФБиХ и Брчко Дистркту. То је потпуно неутемељено и порешно тумачење", истакла је директорица Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске.

Директорица Војводић је нагласила да ће Агенције учинити напоре да се и овај поступак реакредитације, односно екстерне евалуације од стране комисије стручњака обави у роковима које је задала Европска комисија.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.