Sign In

Влада утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, којима су обухваћене области грађевинских дозвола, одговорности лиценцираних пројектаната и доношење Стратегије енергетске обнове зграда

Објављено:

​​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 15. сједници, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу.


Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић рекла је да је у питању системски закон којим се уређује област планирања простора и грађења, као и поступци издавања грађевинских и употребних дозвола за све објекте.

Кључне ствари које су обухваћене Законом су издавање грађевинских дозвола, обавезе и одговорности лиценцираних пројектаната и ревидената који врше надзор, доношење Стратегије енергетске обнове зграда у Републици Српској и начин обрачуна накнада за уређење градског грађевинског земљишта. 

„Овим измјенама и допунама је обезбијеђено да се све грађевинске дозволе издају искључиво по овом системском закону, како би инвеститор што прије дошао до потребних дозвола. Законом о општем управном поступку прописано је да се дозволе издају најкасније у року од 30 дана, а ми смо тај рок скратили и он сад износи 15 дана“, рекла је министар Голић.

Она је нагласила да је овим Нацртом закона утврђено да је створен правни основ да се донесе Уредба о обједињеним процедурама, а која би подразумијевала да се 17 закона из свих области треба измијенити како би био покренут поступак издаваања електронских грађевинских дозвола.

„На томе са нама већ више од годину дана ради Међународна финансијска корпорација у оквиру Свјетске банке и Њемачка развојна агенција. Директиве Закона о уређењу простора, које се тичу енергетске ефикасности обнове зграда су биле наша обавеза у праћењу европских трендова и трендова држава окружења,“ истакла је министар за грађевинарство.

Министар Голић објаснила је да се уводе промјене у ревизији, тако да ревидент са својом лиценцом гарантује да су све неопходне сагнасности садржане у ревизији пројекта.

„Када је у питању спроведбена планска документација, такође смо ишли са краћим роковима. Процедуре су скраћиване и када су у питању измјене регулационих планова, што је до сада трајало до годину дана, а сада је то скраћено за 3-4 мјесеца“, рекла је она.

Министар Голић је изразила задовољство поводом предстојећег усвајања Стратегије енергетске Обнове загада, коју ће бесплатно урадити Њемачка развојна агенција. 

„Софтвер за електронске грађевинске дозволе, који вриједи милион КМ, ће нам такође поклонити Свјетска банка управо због свих ових активности које смо до сада спроводоили. Рачунамо да ће до краја године тај софтвер бити инсталиран у дата центру“, рекла је министар Голић.

Она је нагласила да је у преговорима са Њемачком развојном агенцијом и Њемачком агенцијом за инвестиције, обезбијеђено 4 милиона евра бесповратсних грант средстава за енергетску обнову зграда у Републици Српској.

„Преко 1.200 објеката треба енергетски обновити у области образовања и здравства. То су објекти који су грађени у претходном вијеку и објекти који немају енергетску заштиту, имају дотрајалу столарију и кровне конструкције, нису термички изоловани и још увијек користе фосилна горива као енергент“, истакла је министар грађевинарства Републике Српске. 

Она се похвалила да су обезбијеђена бесповратна средства за израду Стратегије за заштиту животне средине, која ће обухватити све сегменте животне средине, а коју ће финансирати државни Институт Шведске и на којој ће радити сарадници из министарстава пољопривреде, међународне сарадње, здравља и других ресора.

„Задовољство ми је да сам као министар успјела обезбиједити бесповратна средства за израду стратешких докумената који су јако скупи. То је доказ да смо одабрали правац и да транспонујемо директиве Европске уније у наше законодавство“, изјавила је министар Голић.

Министар грађевине напоменула је да би се наведени стратешки документи тешко завршили и усвојили да није било помоћи стручњака и консултаната.

Такође, она се похвалила да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију доставило све одговоре на питања Европске комисије када је у питању ресор заштите животне средине, гдје је било доста спорних питања, а која су на крају усаглашена по приједлозима из министарства из Владе Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.