Sign In

В.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић потписао Споразум о сарадњи са Фондом за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Републике Србије - АП Војводина и Уговор о суфинансирању реализације пројеката

Објављено:

​Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић потписао Споразум о сарадњи са директором Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Републике Србије- Аутономна покрајина Војводина Душком Ћутилом и Уговор о суфинансирању реализације пројеката одрживог повратка за 2020. годину са предсједником Удружења "Координација Срба" Мостар Душаном Голом.

В.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић рекао је да је Секретаријат дуго радио са Фондом на тексту овог споразума да се помоћ Србима у ФБиХ додатно институционализује.

Истакао је да се овим поштује Споразум о специјалним паралелним везама између Републике Српске и Србије који је дат Дејтонским мировним споразумом, те Протокол о сарадњи између Владе Аутономне покрајине Војводине и Владе Републике Српске који је потписан 2017. године.

"Осим помоћи Србима у ФБиХ, Секретаријат и Фонд од данас ће заједно радити и развијати сарадњу у смислу унапређења људских капацитета, апликације за заједничке пројекте и развијање програма помоћи за избјегла и расељена лица у ФБиХ, Републици Српској, АП Војводини", рекао је Марко Аћић.

В.д. директора Републичког секретаријата је рекао да је потписан и уговор о суфинансирању реализације пројеката одрживог повратка за ову годину са Удружењем "Координација Срба" Мостар, који такође, има за циљ пружање веће помоћи Србима повратницима у ФБиХ.

Подсјетио је да је Влада Републике Српске дала сагласност на овај уговор, те из средстава буџетске резерве издвојила 150.000 КМ и задужила Републички секретаријат да потпише споразум о суфинансирању и реализацији Пројекта одрживог повратка за ову годину.

"Оваква врста помоћи је неопходна зато што са нивоа федералних и кантоналних институција у ФБиХ Срби повратници не добијају адекватан ниво помоћи", истакао је Марко Аћић.

Према његовим ријечима, Републички секретаријат сличан споразум ускоро потписати са Комесаријатом Владе Србије за избјеглице, за чије је потписивање Влада Републике Српске дала сагласност, а који ће, такође, бити усмјерен за помоћ српским повратницима у ФБиХ.

"Овим споразумом предвиђен је значајан контингент помоћи у пољопривредној механизацији и кућним апаратима за Србе повратнике у ФБиХ", истакао је в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Републике Србије – Аутономна покрајина Војводина Душко Ћутило рекао је да потписани Споразум са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције на неки начин представља још један корак у међусобној сарадњи.

"Фокусирали смо се на то да заједнички помогнемо српске повратничке средине у ФБиХ. На овај начин желимо да увежемо више институција да заједно реализују пројекте који су од значаја за српску заједницу у ФБиХ", истакао је директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима.

Говорећи о сарадњи, рекао је да ће се кроз формирање заједничког радног тијела увезати захтјеви институција и удружења.

"Идуће седмице обезбиједићемо један шлепер сточне хране за домаћинства која се баве сточарством у општинама Босански Петровац, Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово. Након тога, кренућемо у реализацију и других пројеката", истакао је директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

Предсједник Удружења "Координација Срба" Мостар Душан Голо рекао је да ће поменути износ средстава од 150.000 КМ бити утрошен за објекте инфраструктуре и школа, а остатак на трошкове канцеларије овог удружења.

Он је подсјетио да српска заједница у Мостару одавно има сарадњу са Владом Републике Српске, истичући да Владе Српске и Србије већ дуго улажу средства како би се побољшао положај српског народа у том граду.

"То се односи на изградњу повратничких кућа, изградњу три дома културе, те финансирање манифестација из области културе", истакао је Голо.

Говорећи о предстојећим локалним изборима у Мостару, Голо је рекао да ће се након осам година коначно одржати избори у овом граду, гдје ће Срби имати могућност да преко својих изабраних представника утичу на сваку одлуку које доноси Градско вијеће.

Предсједник Удружења "Координација Срба" Мостар Душан Голо је закључио да су Срби у ФБиХ конститутиван народ, али да је проблем што се тај дио Устава ФБиХ не спроводи у пракси.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.