Sign In

Одржана четврта сједница Управног одбора Компензационог фонда Републике Српске

Објављено:

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одржао је данас,  Бањалуци, четврту сједницу.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је на конференцији за новинаре, након сједнице, да ће Влада из средстава Компензационог фонда обезбиједити откуп 11.000 тона поврћа, за што ће бити издвојено два милиона КМ.

Ријеч је о интервентном откупу тржишних вишкова произведеног поврћа у Републици Српској, с циљем стабилизације тржишта и заштите домаће производње.

Премијер Вишковић је навео ће прерађивачима попут "Саве" из Бијељине, "Витаминке" и других, Влада суфинансирати откуп поврћа са 10 фенинга по килограму.

"Ово се не односи на количине које су раније уговорене. Морам истаћи да се `Сава` укључила са додатних осам тона поврћа. Ако осим ових 11.000 тона буде још вишкова поврћа имамо привредне субјекте који су спремни да уз нашу помоћ одређене количине извезу на тржиште у окружењу", рекао је премијер Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске на прошлој сједници усвојила и информацију о откупу тржишних вишкова товних свиња и јунади, за шта ће из Компензационог фонда бити обезбијеђено три милиона КМ.

Премијер Вишковић је прецизирао да је ријеч о откупу 6.000 товне јунади и 10.000 товних свиња од 400 узгајивача, при чему су заштићени и ситни узгајивачи.

"На наш позив пријавило се 25 прерађивача свињског и јунећег меса. Суфинансирамо откуп са 70 фенинга по килограму живе ваге за јунад и 60 фенинга по килограму за свиње. Уколико неко од прерађивача извози живу стоку, онда ћемо откуп суфинансирати са 30 фенинга за јунади и 20 фенинга за свиње", објаснио је премијер Вишковић.

Он је навео да су поменутих пет милиона КМ, за интервентни откуп поврћа и меса, додатна средства у односу на 75 милиона КМ које Влада Републике Српске издваја из Буџета за подстицаје у пољопривреди.

"То су средства из Компензационог фонда, из којег ћемо издвојити још пет милиона КМ за инвестиције у пољопривреди и набавку нове механизације. На наш позив за инвестиције у пољопривреди из фебруара пријавило се 1.400 корисника, за што смо у буџету планирали 8,7 милиона КМ", истакао је премијер Вишковић.

Он је навео да је за све пријаве било потребно око 13 милиона КМ, због чега је одлучено да се обезбиједе додатна средства и изађе у сусрет свим пријављенима.

Према ријечима премијера Вишковића, када се додају и друге инвестиције у пољопривреди, као што су наводњавање, у овај сектор у 2020. години биће уложено више од 150 милиона КМ.

Премијер Вишковић је рекао да је на данашњој сједници Управног одбора Компензационог фонда допуњен списак привредних субјеката који су индиректно претрпјели штету због пандемије вируса корона.

"Донијели смо одлуку да за нових 449 пословних субјеката одоборимо додатних 1.668.000 КМ и та исплата ће почети у наредних неколико дана", најавио је премијер Вишковић.

Он је додао да ће Влада исплатити плате и порезе за мај и за пословне субјекте који су одлукама Владе били и још су онемогућени да раде, као што су свадбени салони, дискотеке и други.

"Јуче се кренуло са исплатама обрађених захтјева. Исплатићемо укупно 3.058.000 КМ. Ову одлуку ћемо допунити са одређеним привредним субјектима, као што је сектор међународног превоза путника, који може да ради, али нема готово никаквог посла", напоменуо је премијер Вишковић.

Он је навео да је донесена и одлука да се угоститељско-туристичком сектору исплати вриједност искориштених ваучера за период од 15. до 30. јуна, за што је потребно око 30.000 КМ.

"Данас смо донијели и одлуку о набаци додатних 50.000 брзих тестова на вирус корона, који се користе у здравственим установама широм Републике Српске за што је обезбијеђено 1.750.000 КМ", рекао је премијер Вишковић.

Он је додао да донесена и одлука да се Болници "Свети Врачеви" у Бијељини додијели 654.000 КМ за проширење капацитета ковид болнице, чиме би добили још 40 до 50 лежајева.

"Проширујемо капацитете ковид болница у свим центрима у Републици Српској, чиме припремамо наш здравствени систем за јесен. Волио бих да нам ти додатни капацитети не затребају, али морамо спремно дочекати тај период", истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.