Sign In

Влада Републике Српске донијела Одлуку о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације проглашене на територији Републике Српске. Утврђени приједлози закона о високом образовању и обезбјеђењу квалитета у високом образовању

Објављено:

​Влада Републике Српске донијела је данас, на иницијативу МУП-а, Одлуку о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације проглашене на територији Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је на конференцији за новинаре, након сједнице, да се за вријеме ванредне ситуације забрањује изношење или пренос лажних вијести, тврдње којима се изазива паника или теже нарушава јавни ред и мир, те онемогућава или значајније омета спровођење одлука и мјера државних органа или организација.

Забране се односе на радње учињене посредством средстава јавног информисања, друштвених мрежа или сличних средстава.

"Посљедњих дана на друштвеним мрежама шире се коментари неодговорних особа које износе лажне вијести изазивајући панику, узнемиреност и страх код грађана, а што може произвести разне посљедице", рекао је министар Лукач.

Он је навео да су за кршење ове одлуке Владе предвиђене новчане казне од 1.000 КМ до 9.000 КМ за физичка, правна лица и друга одговорна лица.

Министар Лукач је нагласио да ће се за поштовање ове одлуке за вријеме ванредне ситуације на цијелој територији Републике Српске побринути полиција Републике Српске.

"Надамо се да ће сви грађани, а посебно неодговорни појединци, схватити да ће бити кажњавани за неодговорне поступке. Пронаћи ћемо их и на друштвеним мрежама, и за то имамо могућности. Свим овим мјерама желимо да заштитимо наше становништво од свих лажних вијести о вирусу корона. Поручујем грађанима да вјерују само информацијама званичних органа и не насједају на манипулације оних који желе нанијети штету Републици Српској и нашим људима", поручио је министар Лукач.

Он је рекао да ће полиција Републике Српске оне који преносе лажне вијести и намјерно изазивају панику саслушати и процесуирати у складу са својим овлашћењима.

Влада Републике Српске данас је утврдила Приједлог закона о високом образовању и Приједлог закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и технолошки развој Српске Срђан Рајчевић рекао је да су приједлозима ових закона додатно пооштрени процеси инспекцијског надзора и казнене политике за утврђене негативне појаве, као што су неправилности приликом издавања високошколских исправа.

"Инспекцијски надзор је пооштрен тако што су искориштене могућности дате Законом о општем управном поступку, као што су инспекцијска рјешења о забрани рада високошколских установа и брисања из регистра, уз могућност покретања управног спора", рекао је министар Рајчевић.

Он је напоменуо да жалба на рјешење просвјетног инспектора неће одгађати извршење рјешења.

Миистар Рајчевић је истакао да су спроведене и јавне расправе о овим законима, те да је уважена већина сугестија које су изнијели представници академске заједнице, студентских организација, Савјета за развој високог образовања, те заинтересоване групе и појединци.

Он је додао да су, на основу консултација са Министарством правде, максимално пооштрене и новчане казне за прекршаје, те ће у складу са природом прекршаја бити изрицане максималне казне, како за високошколске установе, тако и за одговорна лица унутар установе.

"Новина је и законско омогућавање појединих облика наставе на даљину, уз обавезу полагања испита у сједишту високообразовне установе, у складу са дозволом за рад", рекао је министар Рајчевић.
Он је истакао да ова законска рјешења иду у правцу остварења циљева реформског процеса, односно великог поспремања у систему високог образовања.

"Надлежни органи ће, у складу са правним механизмима, ступањем на снагу ових закона кренути у ригорозан обрачун са негативним појавама у високом образовању, и то без изузетака", нагласио је министар Рајчевић.

Према његовим ријечима, Законом о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске изједначен је процес почетне акредитације са лиценцирањем.

"Више неће бити случајева да високошколске установе које нису прошле процес акредитације могу издавати високошколске исправе. То је значајна новина", рекао је министар Рајчевић.
Он је додао да је новим законским рјешењима студентима враћено право одлучивања приликом избора ректора на Универзитету.

"То су биле неке од примједби које смо чули на јавним расправама, те смо вратили право студентима да одлучују у складу са оним процентом којим им је дозвољено учешће у раду сената, да одлучују и о избору ректора", рекао је министар Рајчевић.

Он је напоменуо да су овим законским рјешењима студенти изузети из процеса одлучивања приликом избора у научно-наставна звања.

Министар Рајчевић је рекао и да је свакодневно у контакту са ректорима универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци, са којима разматра могућности одвијања онлајн наставе и омогућавања консултација студената и академског особља.

"Издао сам инструкцију свим високошколским установа у Српској, којим се омогућава одвијање наставе на даљину, у складу са техничким могућностима којима располажу факултети и универзитети", навео је министар Рајчевић.

Он је додао да Министарство тренутно разматра и могућност успостављања система јавног рангирања квалитета високошколских установа, који ће истовремено послужити и послодавцима приликом запошљавања, како домаћих, тако и високошколских установа из Федерације БиХ.

"Апелујем да колеге из ФБиХ и кантона прате ову нову праксу Републике Српске, да би она била уједначена у цијелој БиХ и и да би био побољшан квалитет наставе", рекао је министар Рајчевић.
Он је додао да ће у супротном Република Српска бити принуђена да пронађе законске могућности да такве високошколске установе и исправе које оне издају третира у оквиру обавезног процеса признавања, односно нострификације.

"Нећемо дозволити да значај реформског процеса у сектору високог образовања у Републици Српској остане умањен, због изостанка напора за унапређење квалитета у другом дијелу БиХ", поручио је министар Рајчевић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.