Sign In

Делегација Владе Републике Српске присуствовала у Нишу обиљежавању Дана сјећања на настрадале у НАТО агресији

Објављено:

​​Делегација Владе Републике Српске у којој су министар рада и борачко - инвалидске заштите Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и генерални секретар Владе Синиша Каран, присуствовала је вечерас у Нишу обиљежавању Дана сјећања на настрадале у НАТО агресији.

Заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, делегација Владе Републике Српске присуствовала је академији поводом 20 година од почетка бомбардовања  СРЈ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је НАТО бомбардујући Србију починио стравичан злочин над српским народом, а да су исто то неколико година раније доживјели Срби у Републици Српској.

"Стравична страдања и бомбардовање Србије и Републике Српске дио је злочиначког плана НАТО-а и западаних земаља, које су српски народ сврстали на страну лошег и онога коме треба начинити штету - рекао је Додик на државној церемонији поводом 20 година од НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је пред бројним окупљенима у Нишу да је безброј пута био у овом граду, али да никад није видио толики број људи на једном мјесту. Он је нагласио да се већ пет година обиљежава годишњица агресије на малу и никада покорену Србију.

"Нећемо памтити ријечи непријатеља, већ тишину пријатеља. То је рекао велики Мартин Лутер Кинг. Ми, на жалост у вријеме агресије нисмо ни имали пријатеља. Били смо сами, суочени са највећом војном силом на свијету. Сви су хтјели да нас поразе, унизе и одвоје један дио наше територије", рекао је Вучић.

Данас, 20 година касније, каже Вучић, Србија поново има пријатеље, али и оне који више нису непријатељи, уз јасну разлику у мишљењу о свему што се догађало.

"Оно што је за нас злочин, а смрт 2.500 цивила и 78 дјеце, девастирање земље, штете које се мјере дестинама милијарди долара, јесте злочин, за њих ће бити само грешка. На ту грешку ми никада нећемо пристати. За нас ти људи и та дјеца никада неће отићи у заборав", рекао је Вучић.

Патријарх српски Иринеј рекао је да су звуци сирена које смо чули прије 20 година који су упозоравали на убитачно оруђе, још присутни код наших људи - у њиховим сјећањима и сновима.

"Ти дани су најтрагичнији у блиској историји за које би ми жељели да се никада нису десили, не само нашем народу, већ никоме на свијету. То су звуци пакла и мржње који долазе из дубине човјекове душе. Одакле та мржња да се уништи оно највредније под сунцем, а то је људско биће ни криво ни дужно", рекао је патријарх Иринеј.

Он је додао да тих 78 дана, да су били случајно радосни, били би предуги, а камоли, како је рекао, 78 дана константног бомбардовања.

Истиче да је још трагичније то што су у бомбардовању учествовали "наши бивши савезници и пријатељи, који су своје савезништво претворили у непријатељство према нашем народу".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.