Sign In

Министар финансија Зора Видовић: Буџет Републике Српске је стабилан и све обавезе из буџета се редовно измирују

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 87. сједници, у Бањалуци, Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за период 01.01. до 30.06.2020. године, према коме су приходи и примици планирани буџетом остварени у износу од 1,953.2 милиона КМ, што представља 108% у односу на Ребаланс за првих шест мјесеци 2020. године. 

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је након редовне сједнице Владе, да је буџет Републике Српске стабилан, да се све обавезе из буџета редовно измирују и да ће тако остати до краја године.

Она је истакла да су раходи 1,713 милијарди КМ, те да ће до краја године бити извршен и други ребаланс буџета.

"У првих шест мјесеци ове године за измирење иностраног дуга издвојили смо 127,2 милиона КМ, а за отплату унутрашњег дуга 122,6 милиона КМ. На буџетским рачунима било је на располагању 381,3 милиона КМ", рекла је министар финансија Републике Српске.

Она је истакла да је у наведеном периоду задужење било 609 милиона КМ, с тим да је већ враћено 100 милиона КМ.

"Сматрам да ће задужење до краја ове године бити мање од планираног, као и да ће дефицит бити мањи од 412 милиона КМ, колико смо планирали, уколико остане садашња ситуација која се односи на епидемију вируса корона", додала је министар финансија Зора Видовић, која сматра да би дефицит у наредној години требало да буде мањи од 200 милиона КМ.

Према њеним ријечима, директни приходи се добро остварују, док су индиректни порези у нешто већем заостатку, јер је остварено 555 милиона КМ или 86 одсто од планираних.

Она је нагласила да ће у другој половини ове године расти индиректни порези, јер ће бити наплаћена поравнања у износу вишем од 50 милиона КМ, као и да Српска има значајан коефицијент за расподјелу средства од ових пореза и износи 34,55 одсто.

"Стога, можемо рећи да ће приходи у другој половини ове године бити значајно виши од оних у првих шест мјесеци“, закључила је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Такође, Влада је данас усвојила Информацију о реализацији уписа ученика у дефицитарна занимања за школску 2020/2021. годину.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић објаснила је да је дефицитарно занимање у Српској уписао 591 ученик у 32 средње школе у 28 локалних заједница, а Влада ће за њих већ од овог мјесеца обезбиједити стипендије у мјесечном износу од 100 КМ и трошкове превоза.

"Министарство просвјете и културе ће потребна средства дозначити јединицама локалне самоуправе, које ће реализовати ове исплате", рекла је министар Наталија Тривић.

Она је нагласила да је овом стимулативном мјером Владе и Министарства просвјете и културе повећан упис ученика за дефицитарна занимања, те да је тај упис био резулатат усаглашавања потреба привреде и успјешне политике у средње школе.

Кад је ријеч о вирусу корона, министар Наталија Тривић је истакла да је до јуче у Републици Српској регистровано 15 ученика позитивних на вирус, као и седам наставника и других радника у школама.

Она је подсјетила да је настава у новој школској години почела у измијењеним околностима и према препорукама Института за јавно здравство.

"Ми смо у свакодневној комуникацији са управама школа и ниједна школа није исказала проблеме. Све мјере се спроводе на прописан начин. Што се тиче самих ученика, позитивни ученици нису заражени у школама, а у свим случајевима директори су поступили у складу са процедурама", навела је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Она је додала да је стање под контролом, те да све основне и средње школе имају све што је потребно да примјењују препоручене мјере заштите, хигијене и дезинфекције.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.