Sign In

Утврђен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању

Објављено:

​​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 33. сједници, одржаној у Бањој Луци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је измјенама и допунама овог закона предвиђено да супружници и дјеца погинулих бораца буду ослобођени накнаде за полагање стручних испита. 

Мнистарка Тривић је навела да је једна од новина измијењеног закона увођење Светосавска награда за најбољег наставника и учитеља, која ће бити додјељивана сваке године на празник Светог Саве, 27. јануара. 

,,Биће прописани критеријуми који ће сви они који буду предлагани морати испунити. На овај начин желимо да покажемо да просвјетни радници имају просвјетитељску улогу, какву је некада имао Свети Сава", поручила министарка Тривић.

За изузетне резултате и залагање у раду на развијању ученичких знања, способности и талената, подстицању критичког размишљања, истраживања, већег залагања и интересовања ученика с циљем постизања бољих резултата, примјену разноврсних и савремених иновативних метода у васпитно-образовном раду, те за допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској, наставници могу бити награђени Светосавском наградом. Избор кандидата за додјелу Светосавске награде вршиће се путем јавног позива који расписује Министарство а добитнику Светосавске награде министар додјељује повељу и новчану награду, прецизирано је овим законом.

Према њеним ријечима, Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању предвиђено је оснивање ресурсног центра за инклузивно васпитање и образовање који би био на располагању образовним установама за помоћ при изради индивидуалних образовних програма, адаптацију уџбеника и образовних материјала за ученике са сметњама у развоју, обуку за употребу асистивних технологија у образовању, за савјетодавни рад са родитељима, као и за бројне друге активности у интересу побољшања положаја ученика са сметњама у развоју.

Она је подсјетила на измјене овог закона које предвиђају да ће прослава матурске вечери за ученике завршног разреда, убудуће бити организована у просторијама школе.

Уколико не постоје услови за организовање прославе матурске вечери у просторијама школе, прослава се може организовати, у договору са надлежном јединицом локалне самоуправе, у установама културе или спорта на подручју јединице локалне самоуправе. 

У организовање прославе матурске вечери морају бити укључени представници савјета родитеља и савјета ученика. Ученици имају право на заштиту и безбједност у просторијама у којима се организује матурско вече и забрањено је уношење и служење алкохолних пића и дуванских производа малољетним лицима, наведено је у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању.

,,Министарство просвјете и културе је дорадило одређене законске одредбе, неке је кориговало, а неке унијело у текст као боља рјешења", закључила је министарка Тривић. ​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.