Sign In

Влада Републике Српске утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити

Објављено:

​​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 36. сједници, одржаној у Бањалуци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити предвиђено да у програм исплате инвалиднина уђу и лица са тјелесним и менталним потешкоћама од 70 одсто.

"То значи да ће дјеца, на примјер, са Дауновним синдромом бити обухваћена овим правом", рекао је министар Шеранић.

Према његовим ријечима, закон је јасно дефинисао и право у области инвалиднина за обољеле од ријетких болести, те да се различит проценат инвалиднина плаћа за различит степен инвалидитета.

"Предложеним законом предвиђено је и да утврђивање инвалидитета за лица до 18 година раде стручне службе у центрима за социјални рад и Министарству здравља, а до сада је то радио Фонд ПИО", прецизирао је минстар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Министар Шеранић је рекао да Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити, представља важан сегмент унапређења демографске политике.

Он је појаснио да овај закон, у складу са потписаним Меморандумом између Владе Републике Српске и послодаваца, предвиђа рефундацији 100 одсто бруто плате за вријеме породиљског боловања.

,,Република, у том дијелу, преузима финансијску одговорност, а омогућава послодавцу, да без обзира на породиљство, средства која је намијенио за то радно мјесто може да искористи како би нашао адекватну замјену“, појаснио је министар Шеранић. 

Министар Шеранић је истакао да је друга важна мјера у овом закону јесте бирисање одреднице „шест мјесеци прије рођења детета“, која је представљала услов да би незапослена породиља добила накнаду.

,,Свака породиља, која је држављанин Републике Српске, и која је незапослена на дан свог порода, ће имати право на породиљску накнаду“, прецизирао је министар Шеранић истичући да Републике преузима финансирање породиљства.

Он је нагласио важност наведених мјере као системских рјешења.

,,Уз подршку Министарства финансија и предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића лично,  приремали смо ове измјене“, навео је министар Шеранић.

Као новитет у овом закону је увођење права накнаде родитељу-његоватељу или његоватељу.

,,То подразумијева да ће родитељи-његоватељи, који бораве уз дјецу 24 часа због обољења дјетета, имати право на одређену накнаду која ће бити исплаћивана из Фонда за дјечију заштиту“, рекао је министар Шеранић.

Он је појаснио да ће накнада износити 112 КМ, а циљ је да када се саберу све накнаде које та породица има по основу болесног дјетета да се добије износ од 500 КМ, односно да минимум социјалне сигурности за ове породице у будућности дође на ниво најниже пројектоване плате у Српској.

Министар Шеранић је навео и да овај закон доноси важну системску промјену, а ријеч је о томе да ће кроз измјене и допуне овог закона бити обезбијеђено да Фонд за дјечију заштиту „преузме“ лица у Центрима за социјални рад која раде у области дјечије заштите и да их прими у своју организацију.

„Ово је био захтјев центара за социјални рад и служби за социјални рад.  Са прихватањем тих људи ослободићемо у центрима простор за 2-5 стручних радника јер ће Фонд дјечије заштите преузети на свој буџет финанасирање тих особа а омогућићемо тим центрима да запосле нова лица, прије свега она која се баве аспектима социјалног рада како бисмо омогућили да што више стручних људи уђе у центре и ради са људима на терену с обзиром на то да имамо доста захтјева са терена по овом питању“, нагласио је министар Шеранић и додао да су то четири кључне ствари нацрта овог закона.

Подсјетио је да се овим пакетом закона из области социјалне заштите са аспекта промовисања ових права у породиљству, за родитеље и његоватеље и ових права у области инвалидитета, на неки начин заокружује и реализује неколико стратешких докумената Владе 

„То су стратегија инвалидитета до 2026. године и то је програм ријетких болести до 2020. године, у чију ћемо ревизију наредне године ући, тако да сходно стратешким и програмским зацртаним циљевима Влада дјелује и реализује ове мјере“, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.