Sign In

Влада Републике Српске утврдила Приједлог ребаланса буџета, који је за 87 милиона КМ већи од планираног буџета за ову годину

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 175. сједници, у Бањалуци, Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2018. годину по хитном поступку од 3.424.000.000 КМ, који је за 87 милиона КМ већи од планираног буџета за ову годину, рекао је министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Министар Тегелтија је на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Владе рекао да основ за ребаланс буџета представља раст изворних прихода од 74 милиона КМ, од чега 55,3 милиона КМ чине порески приходи, а 18,4 милиона КМ непорески приходи.

"Од 55,3 милиона КМ пореских прихода, 19,3 милиона КМ односи се на порез на доходак и добит, 16,2 милиона КМ односи се на индиректне порезе и 19,4 милиона КМ на доприносе за пензијско и инвалидско осигурање. Има још одређених прихода", прецизирао је  министар Тегелтија.

Према његовим ријечима, Влада је ове године раније почела ребаланс буџета због тога што су приходи већи од планираних, као и да би сви пројекти могли бити реализовани на вријеме.

"Највећи дио ребаланса буџета, односно раста прихода, од око 56 милиона КМ биће намијењен за капитална улагања, од чега 11 милиона КМ за пољопривреду, а 45,3 милиона КМ за капитална улагања унутар буџета, о чему ће Влада доносити појединачне одлуке. Десет милиона КМ планирано је за Фонд пензијског и инвалидског осигурања, 12 милиона КМ за Универзитетски клинички центар Републике Српске, те 8,7 милиона КМ за додатне трошкове превоза који су настали као посљедица одлуке Уставног суда", навео је министар Тегелтија.

Он је нагласио да је опредјељење Владе да вишак текућих прихода буде усмјераван на отплату јавног дуга, а један одсто БДП-а из буџета за капитална улагања.

"У буџету имамо готово 99 милиона КМ на тој позицији, а процјена Завода за статистику је да је око 9.990.000.000 КМ наш БДП у прошлој години", рекао је министар Тегелтија.

Он је навео да су данас по хитном поступку усвојени и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину, те Приједлог одлуке о измјени одлука о дугорочном задужењу Српске према којем се мијења структура задужености и њен износ са 470 милиона на 540 милиона КМ.

"Ове године немамо емисију трезорских записа и одлучили смо да са њима не идемо до краја године, јер немамо потешкоћа у вези са ликвидношћу. Сматрамо да је много боље да наше задужење из краткорочног преусмјеримо у дугорочно", појаснио је министар Тегелтија.

Он је истакао да се размишља о повећању плата и пензија у овој години, али да ребалансом нису планирана средства за повећање плата.

"Буџетом су планирана средства за повећање пензија од два одсто, које иде са априлском пензијом. Са десет милиона КМ који су ребалансом планирани за Фонд пензијско-инвалидског осигурања ствара се претпоставка да се може помоћи пензионерима", каже министар Тегелтија.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.