Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала првом билатералном састанку представника Економско-социјалног савјета Републике Српске и Економско-социјалног савјета Републике Грчке

Објављено:

​​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је првом билатералном састанку представника Економско-социјалног савјета Републике Српске и Економско-социјалног савјета Републике Грчке.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Влада Републике Српске била домаћин састанка представника два економско-социјална савјета из двије пријатељске земље.

„Са аспекта Владе Републике Српске, Економско-социјални савјет је заиста важна институција, снажна полуга и инструмент у рукама сва три социјална партнера у креирању питања која су важна за оно што покушавамо да урадимо у садашњости и будућности, а то је свакако јачање привредне слике, али исто тако и економско-социјалне сфере у Републици Српској", рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Владе Српске искористила је прилику да се захвали партнерима у Републици Српској који функционишу у оквиру Економско-социјалног савјета на њиховом доприносу.

„Увијек смо знали да имамо један циљ, а то је све јача Република Српска. Допринос који смо добили и од Савеза синдиката и од пословне заједнице су од непроцјењивог значаја", нагласила је предсједница Цвијановић.

Она је објаснила да је круна тог односа заједнички рад на креирању Програма економских реформи, подсјетивши на закључивање одвојених меморандума са Унијом послодаваца и Савеза синдиката, у сврху реализације акционог плана за наредни период.

„У протеклом периоду, 2016. и 2017. године смо имали стабилан економски раст. Током 2016. године смо имали највећи раст у односу на све земље у окружењу. Прошле године смо дошли до неких рекорда када су у питању покривеност увоза извозом и број запослених. Све су то ствари које не може урадити једна Влада уколико нема подршку социјалних партнера", рекла је предсједница Владе.

Предсједница Цвијановић изразила је захвалност због свега што се до сад постигло, и  нагласила да се ту неће стати.

„Пред нама је дуг пут на стабилизацији свих прилика у Републици Српској, који укључују јачање привреде, стварање бољих претпоставки за ново запошљавање, очување већ постојећих радних мјеста, али све то уз свијест о све јачој Републици Српској, јер је то приоритет за све нас", рекла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Предсједник Економско-социјалног савјета Грчке Јоргос Верникос оцијенио је да су односи између економско-социјалних савјета Грчке и Републике Српске веома добри, да дијеле исте проблеме али и поглед на начине на који могу да се ријеше.

Изразио је интерес Економско-социјалног савјета Грчке да се упозна са ситуацијом на Балкану, процесом приближавња балканских земаља ЕУ, те учешћем грађана у рјешавању незапослености и других проблема у друштву.

„Морамо да будемо у току како бисмо били у кораку с временом. Ствари нису лагане и вјерујемо да једним одговорним друштвеним разговором можемо да ријешимо проблеме", рекао је Верникос.

Истакао је да се проблеми могу ријешити уз помоћ одговорних, демократских политичара и грађана.

„Желим да се захвалим на добродошлици и да вас увјерим да ћемо наставити са веома добрим односима које смо имали до сада", рекао је Верникос.

Предсједник Економско-социјалног савјета Републике Српске Драгутин Шкребић је изразио задовољство што је делегација из Грчке посјетила Републику Српску.

"Желимо да искористимо и примијенимо њихова искуства и побољшамо привредну сарадњу с циљем унапређења привредног амбијента и развоја Републике Српске", рекао је Шкребић.

Он је додао да је социјални дијалог у Републици Српској на завидном нивоу и да Влада Републике Српске никада није ометала договоре послодаваца и синдиката.

"Економско-социјални савјет Републике Српске имао је кризних периода у протеклом периоду, а један се односио и на доношење Закона о раду, гдје смо имали различите погледе у односу на Савез синдиката. У неком наредном периоду овај закон ће бити побољшаван", рекао је Шкребић.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић је изјавила да је Економско-социјални савјет Републике Српске важна институција чији чланови настоје допринијети јачању позиције радника, али и да осигурају бољу позицију за послодавце.

Предсједница Савеза синдиката је нагласила да је данашња посјета колега из Грчке усмјерена ка подршци јачању капацитета Економско-социјалног савјета.

Према њеним ријечима важно је научити како рјешавати кризне ситуације и бројне изазове, а с циљем побољшања статуса радника и цјелокупног друштва.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.