Sign In

Одржан састанак Координационог тијела за праћење илегалних миграната преко територије Републике Српске

Објављено:

​​​Састанак Координационог тијела за праћење илегалних миграната преко територије Републике Српске одржан је данас, у Административном центру Владе Републике Српске.

Са састанка је поручено да је у Републици Српској неопходно у наредном периоду усвојити законска рјешења да би се додатно заштитила када је ријеч о мигрантима.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да нема поузданих података о броју миграната, што је огроман проблем.​

"Мјере и закључци које је раније усвојила Влада Српске дали су резултате. Било је сасвим исправно што је закључено да нема спремности, нити капацитета да се смијештају мигранти у Републику Српску. Дефинисали смо тада да се треба омогућити њихово пребацивање ван Српске, што је рађено у претходном периоду, али смо се придржавали свих хуманих принципа", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је подсјетила да је одређен број припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске стављен на располагање да би била рјешавана мигрантска криза, те додала да се овом проблему није адекватно приступило са нивоа БиХ.

"Немамо поузданих података о броју миграната, нити услова за њихов смјештај. За ово питање потребна су и законска рјешења. БиХ ће морати да пооштри начин добијања азила, уколико жели да постане иоле нормална земља", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је поновила да је проблем миграната у региону присутан од 2015. године, али да су људи који су имали значајне функције на нивоу БиХ покушавали да убјеђују да ће проблем сам од себе нестати.

"Узнемирени смо информацијама из кантона гдје се налазе мигранти, а проблем је и што није успостављена њихова адекватна провјера. Зато смо прелиминарним сетом закључака дефинисали да се треба наставити са нашом досадашњом политиком, а веома брзо ћемо имати законска рјешења којима ћемо се додатно заштитити и биће успостављена одређена овлаштења за нашу полицију да би могли да иду у сусрет оваквим проблемима", рекла је предсједница Цвијановић.

Премијерка Српске сматра да ситуација са мигрантима не може бити ријешена за мјесец, годину или двије.

"У БиХ треба цјеловито приступити рјешавању овог проблема. ЕУ затвара своје границе и бојим се да би оваква политика значила да на простору БиХ треба задржати концентрацију миграната. Чињеница је и да граница БиХ није чувана на адекватан начин, а у различитим агенцијама на нивоу БиХ је на административним пословима запослено више од 1.000 људи, што је било у предизборне сврхе", истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су досадашње мјере Владе, које се односе на мигранте, дале разултат, а да ниво БиХ није радио у корист Републике Српске и БиХ када је ријеч о овом проблему.

Он је навео да је новим законским рјешењима или измјенама постојећих потребно дати нова овлашћења полицији и да би у наредном периоду требало да буде формиран резервни састав полиције.

"У наредних неколико дана размислићу и о формирању службе националне безбједности јер Република Српска од Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ нема користи", рекао је предсједник Додик и додао да ће од надлежних институција на нивоу БиХ тражити да више никоме не дају азил јер је у најави 20.000 захтјева за издавање азила мигрантима, који би, ако га добију, након три године могли постати грађани БиХ.

Он је оцијенио да је је питање миграната далеко комплексније него што многи желе и да никада није са нивоа БиХ било превентивних мјера.

"Иза овога се крије много политичких процеса и онога што многи желе, а то је да све буде минимизирано. Један од циљева је био да наша полиција буде реформисана и враћена фамозна прича о реформи полиције", рекао је предсједник Додик.

Он је нагласио да нико у Српској не треба да буде наиван, јер је ријеч о проблему који неће нестати, и да је потребно у Републици Српској увести и службу за обавјештавање и узбуњивање.

"Потребно је и на нивоу БиХ предложити нека законска рјешења. Кријумчарење људи треба постати предмет кривичног гоњена и најригорознијег осуђивања у рангу убиства", истакао је предсједник Додик.

Он сматра да је важно разговарати са земљама из којих долазе мигранти, односно са Србијом и Црном Гором покушати тражити далеко већу сарадњу и прекидање мигрантских рута.

"Одбили смо и концепт формирања кампова у земљама које су у додиру са ЕУ, јер то дугорочно није добро за БиХ. Потребно је успоставити ригорозну контролу границе и спријечити улазак миграната у БиХ", рекао је предсједник Додик.

Састанку у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су и министар правде Српске Антон Касиповић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш и директор Полиције Српске Дарко Ћулум.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.